Вторник,

Избират нов шеф на АПИ до седмица

От: Стандарт -
A
A
A

Следващата седмица ще бъде избран нов шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" , за да не бави работата по въвеждането на тол системата, обяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, предаде Дарик.

Пътното управление е без ръководител от 9 януари, когато председателят на управителния съвет Светослав Глосов подаде оставка след среща с премиера Бойко Борисов. Причина за напускането му стана фалстартът на въвеждането на електронните винетки. Заради проблемите от началото на месеца оставки, отново по искане на премиера, вече подадоха членът на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов, директорът на Националното тол-управление в пътната агенция Антон Антонов и съветникът в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Радослав Николов.

"Нямаме време и трябва да реагираме бързо. Следващата седмица е нужно да се вземе решение", каза Аврамова за овакантеното място. Тя обясни, че автомобилите на тол агенцията не са освободени от винетни такси, тъй като не са специализирани превозни средства. Така за тях държавата трябва да плати винетка.

Тол таксите за автобусите пък няма да надхвърлят общия приход, който държавата е имала от продажбата на винетки за автобуси.

"Ако приходът от винетки на автобуси е бил 16 млн. лв., то тогава тол системата за тях ще взима максимално толкова", уточни Аврамова.

Тя добави, че АПИ е преценила опита и възможностите на държавното дружество "Автомагистрали", на което беше възложено строителството на 134 км от магистрала "Хемус" за 1.35 млрд. лв. Именно заради това дружеството ще носи пълна отговорност за крайния резултат.

Тагове: Апи

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички