Италианци инвестират в IT бизнеса в България

Италианци инвестират в IT бизнеса в България | StandartNews.com

Привличаме чуждите компании с ниски данъци и заплати

Проблемът е, че няма много реклама на страната ви по света, казва предприемачът Даниеле Индако

Ръст на италианските инвестиции в България в сферата на информационните технологии се наблюдава в последно време. Това заяви за в. "Стандарт" италианецът с българско родословие Даниеле Индако, който е собственик и управител на консултантската фирма SAAD consulting. Отчасти инвестициите в IT сектора се дължат на доброто качество на интернет сигнала в България, допълни той. Италиански фирми развиват успешно и нови софтуерни дружества, които пишат програми за застрахователни компании. Новите платформи целят оптимизиране на работния процес. Капиталовложения се наблюдават и в кол центрове, чиято дейност подпомага компании от различни сектори на икономиката с телемаркитинг, обслужване на клиенти, продуктови услуги и т.н. Новите дружества са конкурентоспособни и заемат добра търговска позиция на пазара. "България предлага на чуждестранните инвеститори едни от най-изгодните условия за инвестиране в света: ниска цена и високо качество на работната ръка, крайно благоприятни данъчни условия и непрекъснато развиващ се пазар", отбеляза Даниеле Индако. "Целият цикъл на производство е много по евтин от този в Италия", допълни той. Географското положение на страната ни също се счита за стратегически плюс при атакуването на европейския и източния пазар. "Проблемът е, че няма много реклама за България по света", казва Даниеле Индако. А това влияе както на потока на инвестициите, така и на туризма.

"За съжаление основен проблем на инвеститорите е недоверието в българската правна система", споделя Даниеле Индако. Бюрокрацията също създава големи проблеми. Заради нея през 2009 г. беше спънат проектът Yachtopolis, който предвиждаше изграждане на яхтено пристанище в Ахтопол и началото на яхтен туризъм от Италия към България. "Италия е много силна в сектора на яхтените пристанища, яхтостроенето и яхтения туризъм", отбелязва Индако и добавя, че от нереализирания проект България само губи. Защото бизнесмените обичат да пътуват и много често в туристическите си дестинации намират почва за бъдещ бизнес. България страда и откъм жп транспорт. "Бави се и спъва транзита на стоки до големите пристанища на Варна и Бургас", отбелязва Индако. Но от друга страна новоизградената инфраструктура на България подпомага търговията.

Над 1000 фирми дават
работа на 25 хил. души

Постоянно се увеличава броят на италианските фирми, които оперират на българския пазар. За периода 1996-2014 г. Италия се нарежда на 10-то място по размер на преките чужди инвестиции в България, като размерът им достига 1,49 млрд. евро. Към момента дружествата, регистрирани на българска територия с италиански капитали, са над 1000 с общо 25 000 работни места, сочат данните на Българската агенция за инвестиции. Италиански капитали са инвестирани в България в сферата на финансите, строителството, енергетиката, информационните технологии, електрониката, производството на текстил, мебели, санитарна керамика, специални стъкла и метални изделия.

Италия е изключително важен търговски партньор на България. Италия се нарежда на второ място сред страните от ЕС по обем на износа на България. За първите пет месеца на 2015 г. износът на България за Италия нараства с 9,5% и достига 1,779 млрд. лв. На първо място по износа на България е Германия. От януари до май износът за Германия нараства с 12,3% до 2,349 млрд. лв. По внос в България Италия отново се нарежда на второ място след Германия. Вносът ни от Италия за първите пет месеца на годината е на стойност 1,522 млрд. лв., което е ръст с 0,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай