Искате пари? Новата златна професия у нас

Конюнктурата на пазара на труда се мени

Искате пари? Новата златна професия у нас | StandartNews.com

Конюнктурата на пазара на труда се променя, което води и до появата на още професии с твърде атрактивни заплащания.

Липсата на кадри в производствения сектор е значителна. Ръстът на възнагражденията достига тези на IT сектора. Поколението Z предпочитат други сектори при избора на кариера, това се дължи на ниската информираност и нуждите на младото поколение, това коментираха Галина Попова, главен HR консултант, GI Group и Димо Попов, мениджър, GI Group по ТВ Блумбърг.

"Производствата остават гръбнак на икономиката както в Европа, така и в България“.Тези тенденции са сходни в България. В трето тримесечие се наблюдава спад в производството, което може да предвещава рецесия при нас или при производствата на запад, тъй като нашето производство е силно зависимо от тези на запад, особено с това на Германия, обясни Попов.Наблюдава се спад в търсенето на кадри в производствения сектор.

Наблюдава се инфлация при възнагражденията през изминалата година комбинирано с вдигащите се цени на комуналните услуги, бизнесът трудно може да планира. Оказва се, че най-често работниците излизат по-скъпо на фирмите от планираното производство в началото на годината, каза Попова.

Търсенето на технически кадри, инженери е засилено. "Подозирам, че ще стане там, това което стана в IT сектора“, голямо търсене и малко кадри, които ще си вдигнат очакванията за възнаграждение, обясни Попов. Това търсене е и за нискоквалифициран труд, смята гостът.Възнагражденията в сектора зависят от региона, в който е фирмата и заеманата позиция.

"В момента ние наблюдаваме инженерни възнаграждения, който достигат възнаграждения в IT сферата“, заяви Галина Попова.

Според Попова, България вече не е държава, която само изнася кадри към други държави. Заплатите са конкурентноспособни и у нас, това прави България привлекателна за чужди кадри.Според проучване, автоматизацията на сектора ще произведе нови работни места, вместо да ги отнема. У нас няма страх от изместването на човека от работните места, обясни Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай