Искат от банките да изплатят влоговете в КТБ

Искат от банките да изплатят влоговете в КТБ | StandartNews.com

Не сме получавали подобно предложение, заявиха от "Райфайзен", "Уникредит" и ДСК

Наши водещи банки могат да спасят вложителите на КТБ. Те могат да им изплатят суми по депозитите, а след това да си чакат парите от затворения трезор. Този вариант е бил обсъждан на среща между топбанкери и високопоставени депутати, научи "Стандарт". Ако спецзаконът за КТБ не бъде приет, то вероятно отварянето на трезора ще се отложи още веднъж. И вместо на 21 септември по-вероятната дата ще е около 15-20 октомври. Пред депутати шефове на най-големите ни трезори дали да се разбере, че банките са им в много добра ликвидност. И могат без проблем да посрещнат вложителите на КТБ. Ако този вариант влезе в ход, най-вероятно няма да се пресмятат високите лихви. Но все пак хората ще са спокойни, че ще си вземат парите.

От Българска стопанска камара също имат предложение за решаване проблема на депозантите чрез цесиониране на техните вземания от затворения трезор. Според тяхната схема, търговските банки могат да предложат на вложителите в Корпоративна банка договори за цесия на вземанията им в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Банките ще открият депозит на името на съответния клиент и така ще се превърнат в кредитор на КТБ, а вземанията им ще бъдат гарантирани от фонда.

Банкери отказаха да коментират подобен сценарий. Не е имало среща с никой от шефовете на "Райфайзенбанк", "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК", научи "Стандарт" от съответните кредитни институции. Те дори не са чували, че техните трезори са спрягани да изплащат влоговете в затворената КТБ. "Нещата не са толкова прости. Първо се взема решение как технически да се осъществи процедурата, уточняват се всички подробности", поясни виден банков директор.

По време на банковата криза през 1996-1997 г. наистина сметките в затворените трезори бяха изплащани от здравите банки, но тогава те бяха държавни и това ставаше доста лесно. След като минеше едномесечният срок от затварянето на банката, вложителите можеха да отидат на гишетата, да вземат удостоверения за размера и номерата на сметките си и с тях да посетят определената от БНБ банка, която ги изплащаше. В повечето случаи това беше Пощенска банка, която имаше достатъчно голяма клонова мрежа и възможности да извършва тази дейност.

Около 240 млн. лева са парите на държавни предприятия в КТБ. Това каза пред ПИК министърът на финансите Петър Чобанов, който вчера присъства на съвместно заседание на няколко парламентарни комисии.

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев отново подчерта, че ведомството му не е местило сметки и депозити от КТБ в дните и месеците преди поставянето на банката под особен надзор.
Той посочи, че информацията за КТБ е неясна. По неговите думи дори не е сигурно, че милиардите липсват, като това трябва да се докаже.

Василев вечеря с австрийски шпионин

Банкерът Цветан Василев е засечен да вечеря във Виена с шпионина Герт-Рене Поли, съобщи агенция ПИК, като се позова на свои свидетели. В компанията в ресторанта е бил и Барак Алон, за който ПИК твърди, че е разследван за участието в източване на чешката "Комерчни банк" чрез фалшиви акредитиви, довело до фалита й през 2000 г. Другият сътрапезник на Василев - Герт-Рене Поли, е дългогодишен военен офицер и служител на австрийската Федерална агенция за сигурност и борба с тероризма до 2008 г. През периода 2008-2009 е бил ръководител на отдел Корпоративна сигурност на Siemens AG, Мюнхен, Германия, а през 2012 г. създава фирма за сигурност "Polli - IPS" със седалище във Виена, която се специализира в икономическия и фирмен шпионаж.

Поли е бил освободен от "Siemens" като неудобен поради разследване за връзките му с иранските разузнавателни служби. Контактите на Поли с Иран са били проблем и по време на службата му във Федералната агенция за сигурност и борба с тероризма, като американците и израелците са смятали назначаването му в агенцията за "голям проблем". Списание "Шпигел" публикува статия за Поли и контактите му с иранските разузнавателни служби през 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай