Ирак иска наши пшеница и месо

Преговаряме за износ на фуражи и млечни продукти

Ирак иска наши пшеница и месо | StandartNews.com

София. Ирак иска наши олио, месо и пшеница. Това каза министърът на земеделието на Ирак Н. Пр. Езулдин Абдула Хюсен Алдола след срещата си с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от ведомството.

Арабската страна има нужда и от фуражи, живи животни и млечни продукти. В петък ще се проведе форум, на който бизнесът ще запознае иракската делегация с възможностите на аграрния и животновъдния сектор у нас. Ако интересите ни съвпадат, може да увеличим стокообмена, посочи Найденов. Министърът заяви, че нашата страна е готова да помогне на Ирак в областта на прехраната и земеделието.

През 2009 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки между двете страни е бил около 6 млн. долара. А само за първите девет месеца на тази година той е нараснал многократно и се очаква да надмине 200 млн. долара, съобщи Найденов. Реално за няколко години експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти, каза земеделският министър. Основната цел на срещата между аграрните шефове на двете страни е именно да се възобновят добрите икономически връзки, както е било в миналото.

На срещата двамата министри са се договорили да приемем иракски студенти и специализанти на обучение, както и да изпратим наши хидроинженери в Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай