Четвъртък,

Инж.Радослав Михайлов, ТЕЦ Враца: Топлофикациите губят милиони заради мораториума и нарастващите цени

От: Стандарт -
319
Инж.Радослав Михайлов, ТЕЦ Враца: Топлофикациите губят милиони заради мораториума и нарастващите цени
A
A
A

„Българските топлофикации губят милиони заради мораториума и нарастващите цени на горивата и въглеродните емисии. Фактът, че продаваме по цени, които не отразяват голямото увеличение на природния газ, въглеродните емисии и други важни разходи, които формират себестойността на произведената енергия, води до огромни поражения за дружествата от финансово естество.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            Експертът обясни, че недовзет приход вследствие на нарастващите цени на природния газ, равняващ се на милиони левове, се получава, защото цената на природния газ, определена от КЕВР от 1 юли миналата година е прогнозна, а от тогава реално се е увеличила с над 250%.

            „При подготовката на документацията за кандидатстване за промяна в цената на топлинната и електрическата енергия през следващия регулаторен период ще посочим стойността на недовзетия приход от природен газ, който драстично наруши паричните потоци на дружеството и спъна много от плановете ни за бъдещи инвестиции. Освен природният газ изключително повишение се наблюдава и в цените на въглеродните емисии. Цените на парното са изготвени при цени от 30 евро за тон, а в момента въглеродните емисии се търгуват на цени от около 80  евро за тон. През декември достигнаха стойности от близо 100 евро. На прага на фалита сме! Борим се, колкото можем, но магиите са само в приказките!“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Враца инж. Радослав Михайлов.

            Във връзка с актуалната тема за плащането на руски газ с рубли и възможностите за диверсификация на доставките на природен газ експертът инж. Радослав Михайлов каза, че страната ни може да увеличи количествата от Азербайджан и да закупи втечнен природен газ през гръцкия терминал, край Атина. Инж. Радослав Михайлов напомни и че до месеци се очаква да заработи газовият терминал в Александруполис.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички