Инж. Милчо Ламбрев: Поддържаме стабилността чрез оптимизация

Инж. Милчо Ламбрев: Поддържаме стабилността чрез оптимизация | StandartNews.com

Инж. Ламбрев, настоящият бюджет достатъчен ли е на НКЖИ, да се справи с поставените цели?
В условията на тази икономическа криза, на нас ни е много трудно. Всичко е въпрос на тежки решения на мениджмънта на компанията и е свързано с непопулярни мерки свързани с оптимизация на дейности. Това се налага, за да може компания да задържи своята стабилност.
Към момента НКЖИ финансово седи изключително добре - нямаме задължение към нито един доставчик и към държавата. Това на този етап е прекрасно и смятаме, че за 2012 г. ще успеем да задържим стабилността и да осигурим на нашите служители едно нормално посрещане на коледно-новогодишните празници.

Остават ли тогава, някакви притеснения за следващата година?
Относно следващата година нашите притеснения са във фактите, които касаят дейността ни. На първо място това е намаленият обем, който се предвижда при превозвачите и най-вече в БДЖ (товарни и пътнически), които по наши данни ще бъдат с около 350 влака. Това автоматично заедно с намалените влакове от 2011 г води до намаляване на приходите от инфраструктурни такси за компанията.
Това е нашата основа дейност, от която ние черпим ресурси, за да може да поддържаме определено ниво и определено качество на услугата, което да гарантира безопасност и надеждност и бързина на превозите.

Какво ще последва от това?
Имайки предвид вид тежката финансова година, каквато се очертава да е 2013 г. с бюджета, който ни отпуска държавата, макар и частично подобрен, и предизвикателства и реформата, свързана с отделянето на ЕРП-дружеството, ние трябва да прибегнем до оптимизация на персонала. Тъй като от другите пера вече не може да се съкращава ние сме принудени да освободим експлоатационен персонал.
При необходимост малко използвани железопътни линии, които не водят до редовни и качествени постъпления от инфраструктурни такси, ще бъдат реконструирани, което ще ни позволи да освободим персонал. Отделно, след като ремонтираме 35 жп прелеза по открита вече процедура, ще може да освободим персонал, който доскоро е обслужвал тези възли.
Всичко това ще доведе до намаляване на фонд работна заплата, което ще ни позволи и през следващата година да извършваме необходимите ремонти дейности по ЖП инфраструктурата.
Целият процес по съгласуване на оптимизацията на персонал ще трябва да премине през Министерството на транспорта и синдикатите, които на този етап проявяват разбиране към ситуацията.

Каква е сумата, която искате да бъде предоставена от държавата в допълнение към сега планираните трансфери и субсидии?
Сумата, около която ние гравитираме, е около 30 млн. лв., стига бюджетът да има възможност да си го позволи. Това е над предвидената субсидия, която е в размер на 130 млн. лв. и 90 млн. лв. капиталов трансфер.






Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай