Инж. Йордан Василев: На 1 юли КЕВР ще обяви новата цена на топлинната енергия

Директорът на "Топлофикация Плевен" инж. Йордан Василев призова да не се всява излишна паника

Инж. Йордан Василев: На 1 юли КЕВР ще обяви новата цена на топлинната енергия | StandartNews.com

Директорът на "Топлофикация Плевен" инж. Йордан Василев призова да не се всява излишна паника по повод предстоящата промяна в цените на топлинната енергия.

"Задължително до 31 март ние трябва да входираме нашите заявления за цени за следващия регулаторен период. Изчисленията в тях са правени към месец март и в тях не са заложени компенсациите, които държавата вече отпусна, както и последните промени в цените на природния газ." обясни инж. Василев.

По думите му през март много ценови компоненти, които влияят на ценовия модел, са били неизвестни.

„Ценовите модели представляват шаблон със заложени формули, утвърден от КЕВР. Формулите, заложени в модела, извеждат цените на база на попълнените от нас стойности на разходи.“

По този начин директорът на дружеството обясни причината за високите стойности за топлинна енергия, като допълни, че към датата на подаване на заявленията избухна и конфликтът в Украйна.

"Ние не можем да предвидим какви ще бъдат цените за след три месеца при тази динамика. По тази причина псме направили сметки на база на действащите за март." обясни инж. Василев.

Инж. Йордан Василев посочи, че КЕВР като регулатор ще намери баланса между интересите, както на крайните потребители, така и на топлофикациите.

"КЕВР ще предприеме всички възможни мерки съвместно с правителството да не се допусне прекалено голямо увеличение на парно и топла вода. Вярвам, че новата цена за топлинната енергия ще бъде социално поносима за клиентите. Тя ще стане ясна на 1 юли 2022 г." заяви още директорът на дружеството.

На въпрос с колко се очаква да се повиши парното в Плевен, инж. Василев предпочете да не се ангажира с конкретна цифра, а да се изчака крайното решение на регулатора.

"Повишение най-вероятно ще има, но предпочитам да не се спекулира с евентуална цена. Колкото и да искаме да запазим сега действащите, това е невъзможно. Определянето на цената на топлинната енергия зависи от редица фактори, най-важният е стойността на природния газ. Сами виждаме, че само за година "синьото гориво" се повиши над 5 пъти. Всяка динамика се отразява на България." коментира инж. Йордан Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай