Инж. Чавдар Стойнев, "ТЕЦ Перник": България може да модернизира енергетиката си без спиране на базови мощности

Инж. Чавдар Стойнев обясни, че България не може да разчита изцяло на фотоволтаици за гарантиране на стабилността на енергийната система

Инж. Чавдар Стойнев, "ТЕЦ Перник": България може да модернизира енергетиката си без спиране на базови мощности | StandartNews.com

"Ускореното извеждане на въглищните централи от експлоатация не произтича от поетите ангажименти от страна на България и редицата проведени обсъждания със социалните партньори. Сценарият за спиране на базови мощности не е приемлив и поставя под риск енергийната стабилност и сигурност на страната." заяви изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" инж. Чавдар Стойнев.

По думите му Европейската Зелена сделка цели да се стимулират заетостта и растежът, устойчивостта и да се положат усилия в опазването на околната среда, докато в България плановете за реализиране на енергийния преход ще предизвикат загуба на работни места, обезлюдяване на цели региони и повишение на цената на електроенергията, а оттам и на всички продукти и услуги. Инж. Стойнев напомни, че най-общо политиката на Зелената сделка ангажира да се редуцират вредните емисии в атмосферата, да се намали външната енергийна зависимост, да се премахне енергийната бедност, както и да се подобри здравето на европейците. По думите му никой не налага постигането на целите да се случи чрез закриване на базови мощности.

"Намаляването на въглеродните емисии и подобряването на въздействието върху околната среда на въглищните централи е постижимо чрез инвестиции. Това ще се случи чрез замяната на твърдите изкопаеми горива и въвеждане на модерни технологии в производствената дейност." посочи инж. Стойнев.

Той заяви, че повечето въглищни ТЕЦ, вкл. и "Топлофикация Перник" през последните години реализират инвестиции за въвеждане на нови по-чисти горива. По думите му без да е необходимо затваряне на централи в България, а само чрез технологични подобрения в българските ТЕЦ-ове включително с филтри, улавящи замърсяващите частици и допълнително оптимизиране на горивния процес, страната ни може да извърши енергийната трансформация.

Директорът отбеляза, че в страната от години се води спор за и против удължаването на живота на въглищните централи. Според него все повече българи по-скоро са За запазване на въглищните централи.

„Становищата и на всички енергийни експерти, и синдикати е за запазването на базовите мощности.“ каза инж. Стойнев.

Инж. Чавдар Стойнев обясни, че България не може да разчита изцяло на фотоволтаици за гарантиране на стабилността на енергийната система. Той припомни, че между 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично производство и посочи, че в този часови диапазон страната ни не би имала никакво електричество, ако разчитаме само на слънцето като източник на енергия.

Инж. Стойнев призова темата с бъдещето на един от структуроопределящите сектори за българската икономика - "Енергетиката" да се разглежда по-мащабно и в дългосрочен аспект.

"Решения, взети "на коляно", за да се спазят определени срокове, застрашават устойчивото развитие на България." подчерта директорът.

Той е категоричен, че е необходима последователна държавна политика за бъдещето на техния сектор и уточни, че от това зависи развитието и на всички останали браншове, свързани пряко с енергетиката.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" заяви, че е странно, докато някои държави като Германия и Великобритания отложиха затварянето на въглищни централи в името на енергийната си стабилност, България да поема ангажименти за скоростно закриване без ясна алтернатива.

Инж.Стойнев даде и още един пример с държава, ĸoятo paзшиpявa cвoя въглищeн флoт, а именно Китай.

Директорът на централата отново попита какво налага в България да се бърза с извеждането от експлоатация на базови мощности?

"Предстоящият енергиен преход в ЕС е ключов въпрос за икономическото развитие на всички членки през следващите десетилетия. Необходимо е България като европейска държава да подходи с нужното държавническо поведение и отстояване на националния интерес." подчерта инж. Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай