Голяма изенада. Кой е инвеститор на годината?

Наградите на БАИ се връчват, за да откроят и поощрят инвестиционните проекти

Голяма изенада. Кой е инвеститор на годината? | StandartNews.com

На 30 март 2023 г. в хотел „Хаят Риджънси София“ за 17-ти пореден път се проведе организираната от Българска агенция за инвестиции (БАИ) церемония по връчването на годишните награди „Инвеститор на годината” 2022!

Наградите на БАИ се връчват, за да откроят и поощрят инвестиционните проекти с най-значим принос в различните сфери на българската икономика, реализирани през 2022 г.

Основни медийни партньори на събитието са БНТ и БТА.

Наградите тази година са различни от традиционните Златни бикове, но за сметка на това, наградените стават част от един малък, но важен жест на солидарност, с който се изразява желанието да бъде отбелязано, че преди наградите стои човечността.

Потвърждение за това са думите на Айнщайн:

„Стойността на човек се крие в това, което той дава, а не в това, което е способен да получи”.

Приветствие към гостите, официалните лица и номинираните компании отправи изпълнителният директор на БАИ, Богдан Богданов.

Той направи преглед на дейността на агенцията през 2022 г., като акцент беше поставен на успешния проактивен маркетинг, осъществен от екипа на БАИ за утвърждаване на България като привлекателна инвестиционна дестинация. Екипът е организирал и участвал в международни форуми в Европа, САЩ и Азия с цел представяне на предимствата на България пред чуждестранния бизнес.

Специален гост на церемонията беше президентът на страната, Румен Радев, който връчи голямата награда „Инвеститор на годината“ на „Алкомет“ АД.

Победителят е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40 годишна история. През последните 20 г. „Алкомет“ инвестира над 155 млн. евро в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, с фокус върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

Другите номинирани компании в тази категория са „Евелокс“ ООД и „Теклас“ ЕАД. И двете са водещи производствени компании, като „Евелокс“ отчита за последния си проект инвестиция в размер на 28 млн. лв. и 330 нови работни места, а „Теклас“ ЕАД има 50 г. опит в автомобилния бизнес и е глобален доставчик с 11 производствени локации в 6 различни страни.

Награди спечелиха:

  • „Интуитив Сърджикъл“ ЕООД за „Инвестиция в иновативен бизнес“.
  • Наградата връчи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.
  • „Витте Аутомотив България“ ЕООД за „Инвестиция в разширение на бизнес“.
  • Наградата беше връчена от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.
  • „Роберт Бош“ ЕООД/Инженеринг център София за „Инвестиция в човешки капитал“.
  • Инвестицията беше връчена от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.
  • „Интернешънъл Арморд Груп“ за „Инвестиция на зелено“.
  • Нагарадата беше връчена от изпълнителния директор на БАИ.
  • „Ампеко“ за „Успешен стартъп“.
  • Наградата беше връчена от министъра електронното управление, г-н Георги Тодоров.
  • Община Бургас - за община с най - много инвестиции.
  • Наградата се връчи от министъра на туризма Илин Димитров.

За първи път бяха връчени две нови награди: в категория „Будител“, която отиде при проф. Мартин Вечев, архитект на ИНСАЙТ – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, връчена от зам. министъра на образованието и науката проф. Чавдарова и в категория „За национална кауза“- за платформа  „Bulgaria wants you“, връчена от зам. министъра на външните работи г-жа Велислава Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай