Институтът по информационни и комуникационни технологии - БАН откри уникален комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания

Институтът по информационни и комуникационни технологии - БАН откри уникален комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания | StandartNews.com

19 октомври. Днес бе открит новия Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания, изграден по проект „Център за върхови постижения по Информатика и ИКТ”. Сред официалните гости на откриването бяха министър-председателят  акад. Николай Денков,  заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България г-н Бойко Благоев, изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Българските учени работят на високо европейско ниво, заяви премиерът Николай Денков. Познавам работата на колегите, от години те разработват нови алгоритми и методи за високопроизводителни изчисления. Работят на много високо ниво и имат нужда от техника на високо ниво. Премиерът подчерта, че българските учени участват в разработването на нови технологии  и нови методи в сътрудничество с международната научна общност.

В зала „Марин Дринов“ на БАН пред повече от 140 гости, между които представители на академичната общност, бизнеса и студенти, чл.-кор. Светозар Маргенов, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ръководител на ЦВП по Информатика и ИКТ, представи интегрираната научно-изследователска инфраструктура и някои от най-значимите постижения на проекта.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев каза в обръщението си към участниците, че Центърът за върхови постижения по Информатика и ИКТ отразява ангажимента на Европейската комисия да подкрепя инициативи, които подпомагат интелигентното и устойчиво развитие в България. Затова е щастлив, че има възможността лично да се запознае с резултатите от това сътрудничество. Новоизграденият комплекс подрежда страната ни в челните редици на технологичния и научния напредък в Европа.

Новата инфраструктура е уникален комплекс, изграден с използване на най-съвременни технологии, който включва: Петаскейл Суперкомпютър „ХЕМУС“, Система за съхранение на данни, Центрове за разработка на приложения и Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ.

Научната инфраструктура е в съответствие със съвременните тенденции за нарастващото значение в световен мащаб на екстремно паралелните компютърни системи за пресмятания, моделиране и симулации, както и на необходимостта от съвременни ресурси и нови методи и протоколи за съхранение и обработка на лавинообразно нарастващия обем на данни. Разработената платформа обхваща всички нива на изчислителната екосистема, включително мрежови, компютърни ресурси, както и данни, софтуер, услуги и инструменти за ефективна работа на мултидисциплинарните научни общности.

Центърът за върхови постижения по Информатика и ИКТ утвърждава позицията на България като регионален лидер в областта на информатиката и ИКТ и дава възможност на водещи екипи от учени да използват съвременни високопроизводителни изчислителни ресурси и системи за съхранение на данни за интензивни приложения с висок научен и социално-икономически ефект.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 чрез  Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент на проекта е „Институт по информационни и комуникационни технологии – БАН“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай