Събота,

Инфлацията лети, заплатите пълзят едва-едва

От: Стандарт -
926
Инфлацията лети, заплатите пълзят едва-едва
A
A
A

Заплатите в България все още не растат с темпа на инфлацията. Средното увеличение на възнагражденията в страната е 9% за 2022 г. според проучване на Mercer, проведено през септември. Това коментираха Стела Юлзари, старши консултант в Mercer, и Ваня Бабанин, ръководител за България на Европейската асоциация на комуникационните директори, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria, пише investor.bg.

Макар да съществува риск от влизане в спирала от ускоряване на инфлацията заради ръст на заплатите, възнагражденията все още не растат с темпа на инфлацията в България, коментира Стела Юлзари, позовавайки се на данните от проучването.

Експертите коментираха, че с ускоряването на инфлацията се увеличават и очакванията на служителите да бъдат подпомогнати. В същото време работодателите са притиснати от нуждата да задържат и привлекат нови таланти. Борбата за таланти остава сериозен фактор за ръста на възнагражденията, отчетоха Юлзари и Бабанин.

По думите на Стела Юлзари компаниите, участвали в проучването, не си позволяват да не отговорят поне до някаква степен на очакванията на служителите. "Технологичният сектор е най-динамичен с 10% средно увеличение според последното проучване през септември", посочи специалистът по човешки ресурси.

Изключение обаче са компаниите, които планират двуцифрено увеличение на възнагражденията догодина, добави Ваня Бабанин.

Не се отчита увеличение на бонусите като процент от заплатите, но все повече навлиза предлагането на целеви придобивки – карта за гориво например, с които компаниите показват грижата си към работниците, каза Юлзари.

Като придобивки за служителите традиционно най-разпространени остават ваучерите за храна и гориво, служебни автомобили, безплатен паркинг, работа от вкъщи. Служителите започват да оценяват все повече и по-дългосрочните придобивки - животозастраховане, пенсионно осигуряване, грижа за деца. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com