Индия все по-близо до единен вътрешен пазар

Индия все по-близо до единен вътрешен пазар | StandartNews.com

Край на щатските данъци върху търговията в Индия и въвеждане на единен вътрешен пазар. Това може да стане реалност само до няколко месеца, след като азиатската страна бе оглавена от премиера Нарендра Моди.

Гуджарат Моди, който е един от най-големите противници на щатското разделение, смята да направи големи икономически реформи в срок от осем месеца, пише Bloomberg.

Ако плановете на новия премиер се осъществят, в Индия ще отпаднат много от местните данъци и ще стимулират икономическата експанзия с около 1,7 процентни пункта, показват данните на Националния съвет за приложни икономически изследвания в Ню Делхи. С новите промени има вероятност и събираемостта на данъците да се подобри и федералният дефицит да се свие.

"Това е най-лесната и най-важна реформа на новото правителство", обяснява експертът в Ernst & Young в Индия Судхир Кападия. "Има огромни пробойни в сегашната система. С единната система бизнесът най-сетне ще може да взема решения само в полза на своя интерес", допълва още той.

"Точно сега фирмите търсят начини за заобикаляне на държавните данъци", коментира Амит Сайгал, собственик на компанията за производство на прежди Eskay Yarntex в Ню Делхи. "Местните политици направиха лоша услуга на данъчната система", продължава той.

Конституционната поправка ще стане факт, ако идеята на водената от Моди "Джаната Парти" бъде подкрепена от 5 от 11-те щата, контролирани от опозицията.
експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай