Имотите в София поскъпнаха с 8%

Имотите в София поскъпнаха с 8% | StandartNews.com

835 еврокв.м е средната цена на продадените апартаменти в София през първото тримесечие на годината. Това е с 2,5% повече спрямо цените от предходното тримесечие и ръст с 8,4% на годишна база. В началото на 2016 г. на пазара на имоти в столицата се забелязва увеличение на продажбите, ръст в цените и огромен интерес към новото строителство, отбелязват от агенция Bulgarian Properties.

50% от реализираните сделки в София са с жилища ново строителство, като голяма част от тях са в новостроящи се сгради, отчитат от компанията. Средната цена на реализираните сделки с имоти в новостроящи се сгради е 950 евро/кв.м. - с около 100 евро на квадрат по-висока от средната цена за пазара.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-атрактивни през изминалите месеци и заедно съставляват 85% от закупените жилища в София.

Забелязва се нарастване на дела на закупените жилища с 3 спални - 10% от сделките с апартаменти. Според данните на Bulgarian Properties, средната площ на закупените жилища за тримесечието е 90 кв.м. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 5-ти етаж, но не липсва интерес и към 6-ти до 8-ми, когато сградата предлага красиви гледки, показва анализът. Най-апетитните места за купувачите са районът на Хладилника и Кръстова вада - по протежение на бул. "Черни връх", районите около Южния парк, Студентски град, Витоша, "Младост" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай