Предупреждение от икономисти. Прогнозата

Говори Преслав Райков

Предупреждение от икономисти. Прогнозата | StandartNews.com

Засега инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна. Спад на цените също не се очаква, коментират икономисти.

„Ще видим по-малък темп, а моята лична прогноза е, че следващите месеци, които предстоят, може да очакваме нова вълна на инфлацията, защото войната се развива в ход, който никой не може да предвиди и може би енергийните политики на Русия в зимните месеци ще бъдат насочени в това да притиснат Европа в инфлационна хватка и най-вероятно може да имаме доближаване до 20%”, коментира икономистът Преслав Райков в ефира на Нова.

Забелязва се и лек ръст при лихвите по депозитите. „Последните данни на Централната банка сочат, че лихвите по депозити отчитат леко нарастване. Това едва ли е някаква изненада за нас, след интервенцията от страна на Европейската централна банка, която за трети път повиши основната си лихва. Дори бих казала, че много плавно се случват нещата с повишение на лихвите”, коментира икономистът Десислава Николова.

Засега не всички банки, спрямо разчетите им за ликвидност, са взели решение да увеличат лихвените проценти по депозити. „Когато говорим за лихви по депозити трябва да споменем и лихвите по кредити. Защо лихвите по депозити са важни. Освен за спестителите, те са важни и за тези, които имат вече изтеглен кредит, защото при 80% от банковите институции лихвата по кредита се формира на база на така наречения референтен лихвен процент”, допълни Десислава Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай