Вторник,

Икономисти казаха защо инфлацията е по-голяма от отчетеното

От: Иван Ангелов -
1527
Икономисти казаха защо инфлацията е по-голяма от отчетеното
A
A
A

Сумите за издръжка на живот при възрастните, като комунални услуги, здравеопазване и храна, заемат много по-голям дял от потребителската кошница, а именно това са категориите, при които има най-бързо нарастване", коментира пред БНТ Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Според него данните на Националния статистически институт не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си.

"Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина. Когато говорим за алтернативите за инвестиция, не е за пренебрегване фондовият пазар. Когато говорим за недвижими имоти ми направи впечатление, че има доста сериозен ръст на разрешителните за строеж. Може да има увеличение на предлагането и съответно забавяне на ръста на цените", каза Григор Сарийски.

Той обяви, че инфлацията средно за ЕС е 9%, докато в източната и централната част на Европа инфлацията е двуцифрена.

"Когато говорим за спестяванията имайте предвид, че това е една сравнително малка група от българското общество, която наистина има спестявания, които се увеличават. Но реално инфлацията изяжда от тези доходи, това, че номиналът на парите става повече, не означава, че хората успяват да запазят покупателна способност", обясни Сарийски.

17% е годишната динамика на индекса на потребителските цени, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него от голямо значение е секторът за който се прави анализ. "Има сектори от типа на IT, които добавят по няколкостотин лева месечно, но има и сектори от типа на хотели и ресторанти, които по-скоро са блокирали откъм ръст на заплатата", обясни Николов.

"Много домакинства, които имат достъп и имат необходимия доходен критерий, не се възползват от социалната помощ за отопление. Има едно незнание, може би едно нежелание или срам от социална помощ", каза още той.

Николов изрази мнение, че няма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а вдигането на лихвите по кредитите ще е до време.

"Алтернативата е в различни категории, дали ще си купите имот или ще ги вложите в индексни фондове. Депозитът е единственото нещо, при което имате гаранция. Най-разумният подход е, ако имате разходи за дълготрайно потребление, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си сега, отколкото да ги влагате в такива алтернативи", разясни Сарийски.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията