Икономист предупреди за голяма опасност с бюджета на държавата

Със следващата актуализация апетитите за харчене ще бъдат доста по-високи

Икономист предупреди за голяма опасност с бюджета на държавата | StandartNews.com

Още при първата актуализация на бюджет, в която участваше Асен Василев, беше ясно, че заради инфлационния натиск приходите в бюджета са доста по-високи. Пари се намират, ключовият въпрос е как се харчат. Не е проблемът в приходите, проблемът е колко правителството иска да изхарчи, обясни в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Със следващата актуализация апетитите за харчене ще бъдат доста по-високи, прогнозира икономистът. По думите му част от планираните за капиталовата програма средства вместо за инвестиции ще бъдат харчени за попълване на дупки и антикризисни компенсаторни мерки.

Докато имаме валутен борд, гръцки сценарий няма да има, поясни Панчев. Той допълни, че за да се стигне до гръцки сценарий, трябва да сме в еврозоната. "Правителството не може да вземе чак толкова много дълг, че да достигнем до гръцкия сценарий. Правителството ще бъде дисциплинирано много по-рано", посочи икономистът.

Според него цените трудно ще бъдат намалени, а мерките против инфлацията са палиативни и няма да я излекуват. Колкото повече пари се наливат в потребление, толкова повече ще скачат цените, коментира икономистът. "Тя ще бъде прекратена по много болезнен начин от централните банки. Този болезнен начин е нова криза, нова рецесия. Този сценарий е настъпващ някъде в следващата една година", констатира Панчев.

Има голяма каша в помощите за бизнеса, отбеляза Стоян Панчев и даде пример - все още се субсидира заетостта въпреки огромното търсене на кадри.

"Държавата и нашите вносители в момента купуват газ на цена, която се търгува на борсата. Съответно, в зависимост от това какво се случва на международните газови пазари, ние ще следваме тези цени, докато не бъде сключен някакъв нов дългосрочен договор", обясни Стоян Панчев.

В ситуация, в която правителството взема "политическо решение да накаже руската агресия", бизнесът има основания да отиде и да поиска помощи за газа, смята Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай