Икономист откри неочаквано добра комбинация за бюджета

Сбъдват се оптимистичните прогнози, дори се сбъдват повече отколкото бяха

Икономист откри неочаквано добра комбинация за бюджета | StandartNews.com

"Сбъдват се оптимистичните прогнози, дори се сбъдват повече отколкото бяха най-оптимистичните очаквания. Това е добър знак, че има шанс тази година да се постигне нисък дефицит. Юни е една добра основа". Тези наблюдения по повод бюджета сподели пред БНР икономистът Георги Ангелов.

"В края на май имаше един дефицит от 1,2 млрд. лв., който се увеличаваше в последните месеци. През юни целият дефицит беше елиминиран, в някаква степен не съм учуден, защото през юни се плащат годишните данъци върху печалбата. Миналата година имаше рекордни свръхпечалби на бизнеса, така че беше нормално да се очаква, че ще влязат повече средства от това перо", обясни той.

Според него все пак не бива да се успокояваме, защото по думите му ДДС показва слабост. Приходите от ДДС тази година са подобни на тези от миналата, посочи икономистът и добави мнението си, че по този въпрос има възможност за подобрение. Там ще бъде голямото предизвикателство - да се съберат повече приходи, каза той.

По думите му основната възможност в краткосрочен план е подобряване на контрола и намаляване възможностите за избягване на ДДС. Мерките, които бяха въведени по време на пандемията, и вече отдавна са преминали своя смисъл, трябва да бъдат премахвани една по една и колкото по-рано стане, толкова по-добре, смята Георги Ангелов. Сега имаме други предизвикателства, подчерта той и добави, че повече ресурси трябва да се насочат към доходите и икономическия растеж.

Събираемостта на приходите от ДДС е важна, доколкото знаем, че тази инфлация, която се случи миналата година и продължава и до сега в по-малка степен, това означава по-големи обороти, обясни той. По думите му ако приходните агенции работят добре, би трябвало да съберат повече приходи.

"Както могат да се въвеждат облекчения през юли, така могат и да се махнат. От икономическа гледна точка трябва да се премахнат и няма никакъв проблем това да бъде през юли или август. Всички харесват облекченията, обаче след това е трудно да се върнат нормалните ставки. Тези неща са трудни, трудно е за политиците да правят непопулярни реформи, но за да има пари в бюджета, трябва да се запушват тези дупки, които временно бяха отворени заради антикризисните мерки".

В момента БЕХ разполага с 4,5 млрд. лв. парични средства, отбеляза също икономистът. По думите му Холдингът има пари да си плати дивидента и пак ще му останат много. Това е три път повече от нормалното състояние, изтъкна той и обясни, че това са натрупаните свръхпечалби от енергийната криза. Според него е нормално част от тази свръхпечалби да влязат като дивидент в държавата. Георги Ангелов изказа мнение, че дивидент от 1,5 млрд. е нормално да бъде внесен в държавния бюджет. Не би трябвало това да е проблем, каза той и подчерта, че трябва да се намери начин, по който това да стане. БЕХ не иска да внася нищо в бюджета, напомни той.

Според Георги Ангелов не можем да очакваме радикални промени от бюджета, защото той ще действа 3-4 месеца. Според него този бюджет просто ще закърпи годината. Надяваме се през 2024 г. да имаме бюджет за пълна година и там могат да се заложат по-дългосрочни мерки и реформи, отбеляза икономистът.

За протеста на полицаите с искане за 10% увеличение на заплатите, Ангелов каза, че финансовото министерство трябва да види какви са възможностите в бюджета за тази година. Тази година ще вдигнат заплатите на тези, на които не бяха вдигнати през изминалите 2 години, а евентуално през 2024 - да има за всички, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай