Икономист каза защо цените скачат рязко, ще помага ли властта

Налага се не само отпускане на социално подпомагане, но и премисляне на цялата политика

Икономист каза защо цените скачат рязко, ще помага ли властта | StandartNews.com

Правителството повтаря в последните дни, че подготвя пакет от антикризисни мерки, с които да помогне на хората заради ръста на цените, а партиите от управляващата коалиция обсъждат конкретни предложения. Мерките са на обща стойност над 1 млрд. лв., като идеята е освен гражданите да бъде облекчен и бизнесът.

„Всяка една мярка, която цели намаляване на натоварването на домакинствата, безспорно е полезна. Както намаляването и премахването на част от акцизите, така и намаляването на ДДС на част от горивата”, заяви пред Нова телевизия икономическият съветник към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Според Григорова обаче мерките досега не са обсъждани със социалните партньори. Единственото нещо, което е казано на срещата миналата седмица в Министерския съвет с работодатели и синдикати е, че управляващите обсъждат помежду си въвеждане на купони за гориво.

„Добре е тези мерки да ги има. Притеснителното е, че вече беше казано, че цените няма да се върнат на нивата от 2018-2019 г., а напротив – ситуацията ще става по-тежка”, каза още тя.

За няколко дни хлябът е поскъпнал  с 22-23%, съобщи Ваня Григорова. Тя показа и касови бележки - на едната цената на хляба е 1,85 лв., а на другата - от снощи, цената на същия хляб вече е 2,25 лева.

"Това е огромен ръст само за няколко дни на една от базовите стоки, които потребяваме. Огромна надценка на гърба на всички граждани", възмути се Григорова.

По думите й това налага не само отпускане на социално подпомагане, но и премисляне на цялостната политика, която води към увеличаване на цените на горивата. Според нея се върви към своеобразни купони за гориво.

Тя подчерта, че докато пенсиите могат да се променят с решение на правителството, докато минималната работна заплата също може да се промени с такова решение, то "какво правим с доходите на хората, които не са минимална работна заплата".

"Към март инфлацията беше 12,4%. Съвсем скоро ще излязат данните за април, най-вероятно ще доближат 15%, а колко ще бъде до края на годината никой не може да каже поради факта, че не знаем каква ще бъде политиката ни в бъдеще за петрола, газа и ядреното гориво", поясни Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай