Икономиката на ЕС с двуцифрени ръстове, Ирландия е номер 1

Ревизираха данните нагоре заради по-силното от очакваното потребление

Икономиката на ЕС с двуцифрени ръстове, Ирландия е номер 1 | StandartNews.com

Икономическият растеж на еврозоната през второто тримесечие е ревизиран нагоре, показват данните от второто четене на европейската статистическа служба Евростат.

Актуалната оценка показва, че БВП на еврозоната нараства с 2,2% спрямо предходното тримесечие и с 14,3% на годишна база. Първоначалните оценки бяха за растеж от, съответно, 2% и 13,6%.

Икономическият растеж в ЕС през второто тримесечие спрямо първото е 2,1%, а на годишна база е 13,8%. Първоначалната оценка беше за ръст от, съответно, 1,9% и 13,2%.

В сравнение с предходното тримесечие се разширяват всички икономики от еврозоната и ЕС, с изключение на Малта и Хърватия, където се отчитат спадове от, съответно, 0,5% и 0,2%. На годишна база няма икономика, която да се свива.

Ирландия е държавата от еврозоната с най-силен икономически растеж през второто тримесечие спрямо първото – 6,3%, следвана от Португалия с 4,9%, Латвия с 4,4% и Естония с 4,3%.

На годишна база Ирландия отново е лидер с 21,1%, следвана от Испания с 19,8% и Франция с 18,7%.

В България е отчетен растеж от 0,6% за тримесечието и 9,9% на годишна база.

НСИ обяви 9,9% ръст на БВП, но спрямо локдауна през 2020

Ревизията на данните се дължи на по-силното от първоначалната оценка потребление, което допринася с 1,9 процентни пункта към растежа на еврозоната и 1,7 пр. п. за ЕС. Правителствените разходи и инвестициите допринасят със, съответно, 0,3 и 0,2 процентни пункта както за еврозоната, така и за ЕС. Нетният ефект от търговията е нулев и за двете зони.

Евростат съобщава също, че заетостта нараства с 0,7% през второто тримесечие спрямо първото и с 1,8% на годишна база в еврозоната. Първата цифра е над отчетеното преди 0,5% увеличение, втората е същата като тази, публикувана през август.

Страните в ЕС с най-силен ръст на заетостта за тримесечието са Латвия с 5,7%, Гърция с 2,8% и Дания и Португалия с по 1,9%. В Естония е отчетен спад от 1,1%, а в Испания – с 0,9%, пише investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай