Икономическият министър откри българската палата на панаира в Солун

Страната ни е важен търговски партньор и една от основните дестинации за гръцкия бизнес

Икономическият министър откри българската палата на панаира в Солун | StandartNews.com

Страната ни е важен търговски партньор и една от основните дестинации за гръцкия бизнес. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри българската палата на Солунския панаир. Изложението, което започва днес и ще продължи до 17 септември, се провежда за 87-и път.

Богданов отбеляза, че страната ни е почетен участник тази година, което за нас е чест, и показва високото ниво на двустранните икономически и политически отношения, както и важната роля, която България играе в региона.

Без съмнение Гърция и България имат потенциал да се превърнат в регионален енергиен хъб със съществено значение не само за района, но и за цяла Европа. Гордеем се с нашето партньорство на икономически и политически фронт, и това гарантира стабилността не само в нашите държави, но и в региона на Югоизточна Европа. Ние сме партньори, съседи и приятели, които си имат доверие, работят заедно и това е солидна основа, на която можем да надграждаме нашите бъдещи взаимоотношения, се обърна Богданов към гръцкия министър на икономиката и финансите Константинос Хадзидакис. Българският министър отбеляза също, че последните години са показали, че инфраструктурата и икономиката на България и Гърция са свързани и взаимно допълващи се. Богданов посочи сред основните приоритети енергийната свързаност, сигурност и диверсификация, като акцентира, че няма да бъде забравена солидарността, която Гърция ни показа - да получим достъп до енергийната й система, когато през април 2022 г. природният газ от Русия към страната ни беше спрян.

Същевременно България гарантира енергийната сигурност на Гърция, осигурявайки и запазвайки капацитет в газохранилището в Чирен. Благодарение на всички тези усилия България през изминалата година успя да гарантира необходимите енергийни ресурси на едни от най-добрите цени в Европа и по този начин българското индустриално производство през 2022 г. беше второто най-бързорастящо в ЕС, каза още Богдан Богданов.

В момента компаниите с гръцко участие в България са повече от 18 000 с основни сектори банково дело, търговия, недвижими имоти, като кумулативните инвестиции надминават 3 млрд. евро. Само за последните месеци на тази година гръцките инвестиции са на трето място от общите инвестиции, достигайки 300 млн. евро.

Гърция е една от основните инвестиционни дестинации за нашите предприемачи, като основни сектори виждаме инфраструктурата, енергетиката, но и огромен потенциал в сектори като информационни и комуникационни технологии, посочи министърът. По думите му високите технологии, иновациите и образованието са акценти на българското участие. Ще участват също компании от сектори инфраструктура и енергетика.

Той отбеляза участието на института "Инсайт", работещ в сферата на изкуствения интелект, създаден само преди година, но единствен по своя вид в региона, Академия Телерик – една от основните платформи за дигитално обучение в България, БАН, Технически университет – София, които обединяват учени и експерти, работещи на световно ниво, и др. Министърът каза пред събралите се представители на бизнеса, че Българската агенция за инвестиции ще им представи различни възможности по време на изложението.

В последните дни нашите страни пострадаха от природни бедствия и причинените от тях наводнения, отбеляза министър Богданов и изрази съболезнования към пострадалите и близките на загиналите. Вярвам, че от такива трудни ситуации и моменти можем да излезем само по-силни, възстановявайки и надграждайки загубеното, и нашата инфраструктура, посочи той.

Присъствието на България на този форум предоставя огромни възможности за сътрудничество между българския и гръцкия бизнес. Стокообменът достигна рекордни нива – малко над 5,9 млн. евро през 2022 г. Това е ръст от над 30 процента в сравнение с 2021 година, каза министърът.

При откриването Богдан Богданов обяви, че българската карго дрон компания "Дронамикс" стартира своите търговски операции и първи полети именно от Гърция. Той съобщи също, че компанията световен лидер в производството на сателитни технологии "Ендуросат" (EnduroSat) създава констелация от сателити в ниска орбита, с цел създаване на технологии, които могат да предотвратяват и да алармират в случаи на бедствия и аварии.

На английски език министърът препоръча на бизнеса да опита "най-доброто кафе в света" – Dabov, най-доброто ни червено вино, както и препоръча книги, представящи богатата история и култура на България.

Министърът на финансите Асен Василев отбеляза, че на изложението се представят много успешни наши компании. Той посочи също, че българското правителство работи в тясно сътрудничество с гръцкото, за да може между двете страни да се развива бизнес, туризъм, образование. Той изрази надежда в бъдеще между България и Гърция, които са добри съседи, да няма физически граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай