Игра на нерви за "Южен поток"

Игра на нерви за "Южен поток" | StandartNews.com

Само броени дни, след като Брюксел и Москва се хванаха за гушите заради Украйна, последва втори рунд на сблъсъка. Този път поводът е "Южен поток". От Еврокомисията се опитаха да натиснат Москва, като поискаха всички страни от ЕС, през чиито територии минава газопроводът, да предоговорят условията си с Русия.

Москва и Брюксел влязоха в тежък спор за "Южен поток". Според Европейската комисия подписаните към момента споразумения и договори за реализацията на проекта между Русия и останалите страни по трасето на газопровода противоречат на правилата и законите в ЕС. Това стана ясно от думите на директора по енергийните пазари в ЕК Клаус-Дитер Борхард пред депутатите от Европарламента. Основните забележки на Брюксел към двустранните споразумения за изграждане на "Южен поток" между Русия и България, Сърбия, Словения, Унгария, Гърция и Австрия са, че те нарушават т.нар. Трети либерализационен пакет. Той изисква от всеки собственик на газопровод да предоставя свободен капацитет от тръбата, който да бъде използван и от трети страни. Според Брюксел при сегашните условия на споразуменията между Русия и останалите държави в проекта "Газпром" ще има изключителни права върху "Южен поток", а в същото време ще е и доставчик на синьо гориво по тази тръба, което е в противоречие с европравилата. Втората забележка е пряко свързана с първата. Според директора по енергийните пазари в ЕК Клаус-Дитер Борхард "Газпром" се явява едновременно производител и доставчик на природния газ и не може паралелно с това да поддържа и съоръжения за пренос на синьото гориво. Последната забележка пък е към начина на определяне на таксите за пренос. Според Борхард структурата на тарифирането на услугите, които ще предоставя "Южен поток", трябва да бъдат предоговорени между различните страни по споразуменията. Борхард е заявил още пред евродепутатите, че всичко това налага пълното предоговаряне на условията по споразуменията между Русия и останалите страни, като процесът реално ще върне проекта на нулевото ниво. Според изчисленията на представителя на ЕК това може да отнеме дори не месеци, а до 2 години.

По-късно тезата на Борхард потвърди и Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. От думите й стана ясно, че страните членки, които участват в "Южен поток", са изправени пред риск от санкции. "ЕК препоръчва на държавите да предоговорят с Русия споразуменията си. В противен случай са заплашени от наказателни процедури", заяви Холцнер. Тя допълни, че членките на ЕС в проекта могат да откажат да изпълнят споразуменията си с Русия, ако тя откаже предоговаряне на условията. За самите преговори пък Брюксел е готов да окаже подкрепа и съдействие на държавите, ако от тях постъпи такава молба. Холцнер обясни, че ЕК не може да прекрати самото изграждане на тръбата, тъй като е важно условията, при които газопроводът ще заработи. "За нас е важно тогава да има възможност дадено дружество да може да поиска достъп до газопровода, за да пренесе дадено количество гориво за даден срок", заяви Холцнер. И допълни, че в този момент ЕК ще прецени съответства ли "Южен поток" на еврозаконите. "Ако има нарушения, ще трябва да открием наказателни процедури", категорична е тя. Говорителката на енергийния еврокомисар е съобщила още, че ЕК е поела ангажимента да сигнализира в Москва за проблема и вече е изпратила писмо на руския министър на енергетиката.

Реално за България обаче този проблем вече не стои. На 31 октомври, когато у нас беше направена първата заварка на тръбата, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че между БЕХ и "Газпром" е подписан протокол, който гарантира, че на българска територия газопроводът ще работи изцяло според евроизискванията и трети страни ще могат да пренасят свой газ по тръбата. Това обаче едва ли е ясно на Брюксел, където са преглеждали подписаните по-рано споразумения, в които този въпрос не е решен, обясняват запознати.
От Москва пък не разглеждат нещата както Брюксел. Според руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский, който е присъствал в Европарламента по време на изказването на Бернхард, европейските закони не могат да имат надмощие в отношенията между ЕС и Русия, които се ръководят от международното право. "С други думи, над междуправителствените споразумения, подписани от Русия относно "Южен поток", има други законови норми", заяви Янковский.

Заканите на Брюксел бяха посрещнати спокойно от властта у нас. От кабинета бяха категорични, че не може да става въпрос за спиране на проекта. "Не сме нарушили с нищо европравилата, просто Брюксел и Москва трябва да се разберат. Все пак "Южен поток" е трансграничен проект", коментираха енергийни капацитети от БСП.

ЕК даде знак за компромис: Антимонополното разследване срещу "Газпром" може да бъде прекратено

Руското правителство, "Газпром" и Европейската комисия се договориха "да се опитат да намерят взаимоизгодно решение" по въпроса, свързан с антимонополното разследване на ЕС по отношение на руския газов гигант. Това съобщи пред Financial Times заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев. "Заедно ние ще се постараем да намерим решение, преди да бъде подаден иск за претенциите. Окончателният компромис трябва да отчита интересите на антимонополните органи на ЕС, при това да не носи щети на дейността на "Газпром" на европейския пазар", обясни Медведев.

Според него споразумение с Брюксел може да бъде постигнато след 3-4 месеца. До Нова година "Газпром" ще представи проект на своите предложения за решаване на създалата се ситуация. До търсенето на компромисно решение се стигна след кореспонденция между руския премиер Дмитрий Медведев и председателя на ЕК Жозе Барозу през ноември. Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния потвърди пред ИТАР-ТАСС, че ЕК и "Газпром" разглеждат възможността за постигане на договореност за снемане на антимонополните претенции на Брюксел спрямо руския газов монополист.

Разследването на Европейската комисия срещу "Газпром" започна през септември 2012 г. То визира възможни сценарии за нарушаване на правилата на конкуренцията на европейския пазар, като конкретно се визират Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Според европейското законодателство в случай на доказването на обвиненията от страна на ЕК глобата може да достигне до 10% от годишния оборот на компанията.

1/3 от тръбата е извън съюза

Около 1/3 от целия газопровод "Южен поток" не преминава през територии на Евросъюза, припомнят експерти. По-конкретно става въпрос за тръбите, които ще преминат през Черно море, сръбския участък, както и частта на газопровода на руска територия колкото и малка да е тя. Поради тази причина Москва отдавна твърди, че Третият либерализационен пакет не трябва да важи за "Южен поток". Другият довод на Москва по този въпрос е, че най-новите европравила в енергетиката са въведени, след като са подписани споразуменията между Русия и останалите държави. Т.е. "Южен поток" е в заварено положение и пакетът не би трябвало да важи за него, както не важи за вече работещия "Северен поток", доставящ руски газ до Германия, припомнят специалистите.

Всичко трябва да се предоговори

Христо Казанджиев, Български енергиен и минен форум

"Това е предизвестена реакция на ЕС. Брюксел ясно се е произнесъл и дори е уведомил "Газпром", че всичко онова, което досега е сключено като споразумения, трябва да се предоговори и то в неговата съвкупност и взаимосвързаност съгласно европейските нормативи. Така че нещата са пределно ясни. Всичко онова, което е дадено като разрешение за строителство, трябва да се спре, така че проектът се замразява до отстраняването на всички неуредици по него. Не е ясно обаче дали това би могло да стане в някакви обозрими срокове, но при всички положения вече обявените графици като например, че преносът на природен газ ще започне през 2015 г., със сигурност няма да бъдат изпълнени. За да бъде спазено европейското законодателство най-вероятно ще трябва да се препроектира и целият проект, а вероятно дори и да се повтори цялата процедура. Защото ако трябва да се запази капацитетът на газопровода от 63 млрд. куб.м газ годишно само за руската страна, за да отговори на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет, той ще трябва да се удвои, което драстично променя икономиката на проекта, а оттам - проектирането и т.н.
Другият вариант е газопроводът да бъде изграден по начина, по който е структуриран, но след цялостното му предоговаряне, като гарантираният транзит на руската страна бъде два пъти по-малък, т.е. - под 31,5 млрд. куб.м. Огромната грешка на България е, че взе инвестиционно решение и започна реализация на проекта, преди да има разрешение от ЕК по отношение на дерогацията на изискванията за достъп на трети страни до "Южен поток"."

Първата копка беше грешка

Бойко Борисов,лидер на ГЕРБ, във Facebook

"В позицията на ЕК изрично се споменава България като държавата, която в нарушение на европейското законодателство направи "първа заварка" на 31.10.2013 г. и това е направено въпреки изричното предупреждение от ЕК на 18.10.2013 г. Тази първа копка освен на европейското противоречи и на българското законодателство, най-малкото защото няма избран изпълнител и надзор на обекта. И ако си спомняте, още преди два месеца предупредих, че Орешарски и това правителство ще объркат и този проект и ще го провалят, така както провалиха и "Белене", и всичко, до което са се докоснали. Със своите непрозрачни, лъжливи, манипулативни, популистки изказвания те само заблуждават. Лъжат не само българските граждани за хиляди работни места по проекта, за милионите печалба, а и руските си партньори, че си изпълняват ангажиментите. Нито веднъж те не подходиха по правилния начин - да подпишат договор, в който да бъдат показани публично всички детайли. Не случайно този проект за няколко месеца се оскъпи с над половин милиард и не случайно Орешарски го беше срам да отиде да го съгласува в Брюксел с ЕК, знаейки всички корупционни помисли, които има около този проект."

Няма забрана, а питане

Явор Куюмджиев, депутат от БСП и зам.-председател на енергийната комисия

"В случая не става въпрос за забрана, не става въпрос за наказателна процедура. Става въпрос за едно питане от страна на Европейската комисия, което ние дълбоко уважаваме. Смятаме, че става въпрос по-скоро за изчистване на позиции и евентуални противоречия. Докато в момента чувам интерпретации, че нероден Петко нямал мустаци."

Проблемът ще се реши

Рамадан Аталай, депутат от ДПС и шеф на енергийната комисия на НС

"Според информацията, която имаме, доскоро Еврокомисията нямаше претенции към проекта "Южен поток". Ако има, или са възникнали някакви проблеми, ресорният министър ще вземе съответните мерки."

Ще се забави, но ще е по правилата

Слави Бинев, евродепутат, зам.-председател на "Европа на свободата и демокрацията"

"Българите могат да бъдат сигурни, че в момента Европа защитава нашите интереси. Повече отколкото е защитен интересът чрез правителствата на България. Бях модератор на въпросното заседание по изчистване на позициите на Еврокомисията и на руската страна. Видя се, че те са доста различни, както и всяка една от позициите в зависимост дали представлява опозицията, или управлението на страните участнички от "Южен поток". Лично мен ме интересува най-вече икономическото значение на проекта за България и респективно националната сигурност. Като представител на опозицията нямам повече информация отколкото и всеки българин. А хората трябва да са много по-информирани. Много ясно искам да подчертая, че не съм против "Южен поток", защото той ще вкара много пари в отънялата каса на България и ще отвори много нови работни места. Но нека да бъде по правилата, за да защитим интересите на България. Смятам, че когато има спор между Европа и Русия точно политиците трябва да защитим тези на България. Защото не само интересите на Европа, а и интересите на България не са защитени на този етап. Следващите две-три години трябва да се изчистят точно несъответствията с европейското законодателство. Да, "Южен поток" ще се забави, но това само ни уверява, че ще бъде изпипан и няма да бъде забъркан в енергийната какафония. Конкретно за България наблюдаваме натрупване на грешката от различните правителства, защото са гледали на него като на свой, личен проект. В момента трябва да приведем максимално бързо всички договори и ангажименти по "Южен поток" в съответствие с европейското право. Един от примерите, които посочих е, че за един от търговете срокът е бил две седмици. Това не е сериозно при толкова мащабен проект, при това без ОВОС. Все пак не говорим за търг на павилион в "Люлин", а търг за една от най-важните енергийни системи в България. Как очакваме другите да ни спазват законите, след като ние самите не ги зачитаме?"

Трябва по-активен диалог

Позиция на Министерството на икономиката и енергетиката

"Като страна членка на Европейския съюз и като държава, през чиято територия минава проектът за изграждане на газопровода "Южен поток", България категорично се е ангажирала да спазва изискванията на европейското законодателство.

Изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на държавите членки - Италия, Словения, Австрия, Унгария, Хърватия, България според нас предпоставя Европейската комисия (ЕК) да има важна и активна роля в разговорите с руската страна.

На преговорите, водени от отделните държави членки на ЕС с руската страна, би следвало да се окаже необходимото съдействие от страна на ЕК. В този смисъл България би приветствала по-активен диалог между Еврокомисията и Русия по този важен енергиен проект с голямо икономическо и социално значение."

"Северен поток" мина без спор

Изискването на Брюксел "Южен поток" да дава достъп и на трети страни до тръбата и те да могат да си пренасят газ по нея не важи за "Северен поток". За него Москва получи т.нар. дерогация от Еврокомисията. Така от "Газпром" получиха официално правото да пренасят синьо гориво по газопровода през Балтийско море, без да се съобразяват с изискванията на Третия либерализационен пакет.

"Южен поток Транспорт"

931 км

50% "Газпром"
20% Eni (Италия)
15% EDF (Франция)
15% Wintershall (Германия)

"Южен поток - България"

538 км

50% "Газпром"
50% БЕХ

"Южен поток - Сърбия"

422 км

51% "Газпром"
49% "Србиягаз"

"Южен поток - Унгария"

229 км

50% "Газпром"
50% MVM

"Южен поток - Словения"

266 км

50% "Газпром"
50% Plinovodi

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай