Храните на едро поевтиняват

Цената на яйцата е паднала значително през януари

Храните на едро поевтиняват | StandartNews.com

София. Цените на хранителните стоки на едро са паднали с 6 % през януари, в сравнение със същия период на изминалата година. Това сочи статистика на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирана от ТВ 7. Портокалите и чесънът са поевтинели, а за сметка на това повечето плодове и зеленчуци са поскъпнали.

Спад на годишна база е регистриран при цените на на основните хранителни стоки. Яйцата и олиото са по-евтини спрямо същия месец на 2013 г. с 25%. Цените на едро на захарта и брашното са с около 18% по-ниски, обясняват от комисията.

Цената на оранжерийните домати има най-голям ръст на месечна база - с 34%. Вносните домати са с ръст от 25%. Българските оранжерийни краставици са по-скъпи с 23%, а вносните – с 14%. Най-много се повишава цената на зрелия фасул на годишна база– с над 40%.

Млечните произведения на пазара са по-високи спрямо януари миналата година. Най-много е скочила цената на краве сиренето – с 12%, а поскъпването при кашкавала и маслото е с 4%.

Цените на месото и месните произведения през януари 2014 г. се задържат близо до нивата от преди година, като при свинското месо има поевтиняване от 7%, обясняват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай