Хора на Цветан Василев държат тв рейтингите у нас

Хора на Цветан Василев държат тв рейтингите у нас | StandartNews.com

София. Схема за контрол върху измерването на рейтингите на телевизиите, разкри агенция "ПИК" днес. От нея става ясно, че по схемата дълг срещу собственост хора на банкера Цветан Василев са овладели дружеството "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" АД, което извършва измерване на телевизионната зрителска аудитория у нас. От него в голяма степен зависят рекламните постъпления в телевизиите.

Схемата обаче е доказателство и че цари истински хаос в измерването на рейтингите както на телевизиите, така и на останалите електронни медии. Доказателство за това е как след евроизборите всички телевизии обявиха, че са били най-гледани в нощта на вота. Същото се отнася и за електронните сайтове, които успяват по един или друг начин да увеличат посещаемостта си и да изкривят рейтинга си. Всички тези факти пораждат въпроса за спешната нужда от орган, който да регулира и тази част от медийното пространство. Важното е обаче той да е достатъчно обективен, а не корпоративен.

Какви са фактите в случая с измерването на телевизионните рейтинги от ГАРБ:
През септември 2012 г. едноличният собственик на "ГАРБ" - дружеството "София Медиа Асоциация" ЕООД, притежавано от швейцарския гражданин Джордж Лукс, прехвърля 40% от акциите си в капитала на "ГАРБ" на швейцарското дружество "Юръпиън Медиа Холдинг СА". То е учредено в Швейцария с федерален номер СН-660.2.946.011-0, досие номер 17486/2011, със седалище и адрес на управление: Женева 1201, плас Дьо Шевелу 6, Вистра СА, представлявано от директора Шерж Шайе, според агенция "ПИК".

Интересното е, че до сделката се стига, след като "ГАРБ" натрупва задължения към "Интегрирани Пътни Системи" АД, свързвана с Цветан Василев. Фирмата е със седалище и адрес на управление: гр. София 1618, район Красно село, ж.к. "Красно село", бл. 199, ет. 11, ап. 48, представлявано от изпълнителния директор Николина Димитрова Добрилова.

През периода 2011-2012 г. от "Интегрирани Пътни Системи" предоставят необезпечени парични заеми на "ГАРБ" по силата на договори за заем в общ размер на 1 000 000 евро и 550 000 лева. Заемите не се обслужват от "ГАРБ", тъй като дружеството не разполага с финансови възможности, което обаче не притеснява заемодателя. В крайна сметка дългът се преструктурира, като "Интегрирани Пътни Системи" прехвърля (с цесия) през 2012 г. вземанията си от "ГАРБ" по заемите на новия акционер - дружеството "Юръпиън Медиа Холдинг СА". То пък също се финансира за придобиването на вземанията от "Интегрирани Пътни Системи" АД от чуждестранна компания на Цветан Василев - EFV International Financial Ventures Limited. То е c адрес на управление: Trident Chambers, WickhamТs Cay 1, Road Town, Tortola, Британски Вирджински острови, и от своя страна е мажоритарен акционер в капитала на две свързани с Василев дружества, а именно - "ТЦ - ИМЕ" АД и "Хедж инвестмънт България" АД.

Така с решаващата роля на "Интегрирани Пътни Системи" е сложена ръка върху компанията, която казва коя телевизия се гледа най-много у нас.

Затова е интересно кои са играчите в "Интегрирани Пътни Системи". Член на Съвета на директорите на дружеството е "Евробилд Проект" ЕООД, ЕИК 131443824 (акционер и в КТБ), в което едноличен собственик е "Юлинор" ЕООД.
На свой ред "Юлинор" е мажоритарен собственик във "Велдер Инженеринг" ООД, където съдружник и управител е Иван Джиджев. 53-годишният пловдивчанин е човекът, който движи спортните проекти на Цветан Василев. Няколко години той бе президент на баскетболния клуб "Левски", но от март тази година той стана председател на Съвета на директорите на футболния клуб "Ботев". В него собственикът на КТБ инвестира 20 милиона лева само за реконструкция на стадиона. Джиджев е съдружник и управител и в няколко други свързани с Василев дружества, като например "Велдер Консулт" ООД (с мажоритарен собственик "Хедж инвестмънт България" АД), член на Съвета на директорите в "Целум България" АД заедно с изпълнителния директор на КТБ Илиан Зафиров и други.
Друг член на съвета на директорите на "Интегрирани Пътни Системи" е Юлия Илиева, която заема същата длъжност и в "Евробилд София" АД. Там изпълнителен директор е Теодора Танева, която е на същия пост и в "ТЦ-ИМЕ" АД - доскорошен акционер в КТБ.

"Евробилд София" е с едноличен собственик на капитала "Евробилд 2003" ЕООД, който пък е притежание на "Аквафинанс" ЕООД.

В последното дружество пък едноличен собственик е "Синектик" ЕООД. До 2012 г. то било собственост на личната фирма на Василев - "Бромак" ЕООД, която е прехвърлила дяловете на "Евробилд Проект" ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай