Хиновски с голяма новина за цената на тока

Една дума не бива да използваме

Хиновски с голяма новина за цената на тока | StandartNews.com

Експерт прогнозира относно цените на тока. Вносът на ток не би трябвало да се отрази на цените на електроенергията за битовите потребители, които след 1 юли ще излязат на свободния пазар. Такова мнение изрази в предаването „Пресечна точка” енергийният експерт Иван Хиновски.

„Не би трябвало да се повлияе от това, че внасяме енергия. За битовия потребител от 1 юли – пазарната цена ще е защитена най-ниска цена. Потребителите имаме интерес пазарът да ни доставя най-ниската възможна цена. Но възниква въпросът за въглищните ни централи, които остават извън борда. Тези производствени мощности стават излишни и най-вероятно ще бъдат затворени по пазарни, а не поради други принципи”, категоричен е Хиновски.

И допълни: „Да, внасяме енергия. Но в никакъв случай не бива да използваме думата „недостиг”. Защото ние имаме възможност за производство на два пъти обема енергия, която потребяваме. Вносът произтича от борсови натиск за закупуване на най-евтината електроенергия.

Тя в случая е зелена енергия от Гърция или газови електроцентрали. Защото със спада на цената на природния газ, редица производители на енергия се оказват по-конкурентноспособни от нашите въглищни централи. И борсата избира тях. Търговците сключват договори с такива производители и това е причината за големия внос”, подчерта експертът.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай