Хазната губи 500 млн. от нелегални цигари

Хазната губи 500 млн. от нелегални цигари | StandartNews.com

70% от пушачите в Сливен и 65% в Свиленград купуват от черния пазар

Хазната губи между 400 млн. и 500 млн. лв. годишно от продажбата на нелегални цигари, сочи анализ на "Центъра за изследване на демокрацията". Затова стартира национална информационна кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари, осъществявана в партньорство с Агенция "Митници", МВР и Центъра за изследване на демокрацията.

Организатор е Инициативата "Срещу незаконната търговия", в която пет тютюневи компании в страната се обединяват, за да работят с общи усилия за разрешаването на проблема с високите нива на потребление на нелегални цигари. Това са компаниите Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако Трейдинг България, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България и Филип Морис България. Изследване на независимата агенция за пазарни проучвания AC Nielsen сочи, че за четвърти пореден период спрямо началото на 2012 г. (15,3%) нараства потреблението на цигари, непредназначени за българския пазар, което e тревожен сигнал за засилващата се нелегалната търговия. За второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални цигари средно за страната достига до 20%, а градовете с най-високи нива са Сливен (70%), Свиленград (65,4%), Сандански (48,5%), Пазарджик (45,5%) и Пловдив (43%). При нива от 20% на незаконна търговия с цигари бюджетът губи между 400 млн. и 500 млн. лв., допълват от "Център за изследване на демокрацията". Около 400 000 души употребяват нелегални цигари.

Със закупуването на нелегални цигари на практика се подкрепят различни форми на организирана престъпност - трафик на хора, незаконна търговия с оръжие и продажба на наркотици, посочват инициаторите на кампанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай