"ГудМилс България" инвестира 5,5 млн.

"ГудМилс България" инвестира 5,5 млн. | StandartNews.com

Месим 1,2 млн. тона брашно годишно, само 5% са пълнозърнесто

"Good Mills България" е инвестирала 5 млн. лв. в нови машини и съоръжения през последните 5 години, като планира нови 5,5 млн. лв. инвестиции до 2018 г. Това обяви управляващият директор на "Good Mills България" Илия Великов. Компанията е собственик на мелницата "София Мел", в която работят 100 души. Около 1,2 млн. тона е годишната консумация на брашно у нас. Великденските празници са сезонен пик в този бизнес и затова се очаква потреблението на брашно да скочи с 20-28% в този период, каза Илия Великов. По думите му обаче в периода декември 2015 г. - януари 2016 г. за пръв път се отчита спад в потреблението на количеството брашно от домакинствата с 2,3%. "Този спад отдавам на демографския фактор. В предходните година имаше ръст от 1,5% и стабилен пазар", каза Великов. По думите му българинът предпочита бялото брашно и едва 5% от продадените за изминалата година около 46 хил. тона брашно от компанията са пакети с пълнозърнесто. "Изнасяме брашно за Гърция и за Румъния, както и пшеничени трици за Турция и Гърция. 15% от общият ни капацитет е за експорт", посочи Великов. По думите му сивият сектор е над 60% от бизнеса с брашно у нас.

Тази година от компанията празнуват 30-годишнината на една от най-големите и модерни мелници на Балканския полуостров - "София Мел", разположена на площ от 50 хил. кв. м., само на 2 км. от центъра на София. Мелницата произвежда по 750 тона брашно на денонощие и разполага с високотехнологична лаборатория за стриктен контрол на качеството. 17-те продукта с марка "София Мел" заемат 59,4% пазарен дял, 93% от магазините ги предлагат, а разпознаваемостта на марката е 99%, сочи проучване на "AC Nielsen".

През 2015 г. "Good Mills България" е стартирала земеделска програма, чрез която е предоставила 300 тона висококачествени семена на 20 стопани от районите на софия, Враца, Монтана, Плевен и Кнежа. Тогава са засети 7 хил. дка, които вече са 14,6 хил. дка. "Целта е да произвеждаме качествена високо протеинова пшеница и да намалим вноса й, през 2017 г. ще удвоим засетите декари", каза Великов

Групата "Good Mills" e най-голямата мелничарска група в Европа с 25 мелници в 7 държави - България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша и Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай