Губернатор иска да спре масови уволнения в „Пиринска мура"

Губернатор иска да спре масови уволнения в „Пиринска мура" | StandartNews.com

Благоевград. Как да се спрат масовите уволнения на работници в „Пиринска мура" АД – Банско ще умуват експерти от различни институции на среща в курортния град. Тя ще се ръководи от областния управител на Благоевград Муса Палев.

Той вече свика спешно в областната управа председателя на КНСБ в Пиринско Емануил Манолов, ръководителките на регионалните дирекции на Инспекция по труда и Службата по заетостта Юлия Янчева и Станислава Поповска.

Причината е, че се готви съкращаване на 104 от 270 работници и служители на завода за столове. Това ще стане до края на месец юни. От Управителния съвет са посочили като причини за решението се посочват публичните протестни действия на работниците през февруари тази година, което довело до загуба на клиенти и доставчици. Те изгубили доверие към предприятието за бъдеща съвместна дейност. Освен това, спирането на производствения цикъл е довело до отказ на поръчки и пренасочването им към производители на сродни изделия.

„В нашия синдикат членуват над 230 от всичките работници. По време на протестите хората бяха в едномесечен принудителен престой. Ще се борим докрай, за да не допуснем тази гавра с работниците", заяви лидерът на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов.

Той припомни, че след двуседмични протести заради забавени 4 заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя бе подписано споразумение с посредничеството на кмета на община Банско Георги Икономов за поетапно издължаване към работниците. „Ще предприемем всички законови мерки. Нарушена е процедурата за готвените масови уволнения. Ще алармираме и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Областната инспекция по труда трябва да спре тази процедура", каза още Емануил Манолов.

Напрежението в завода за столове в Банско ескалира. Хората заплашват с поредна вълна от простети и гражданско неподчинение. От справката с имената на тези, които ще бъдат съкратени, е видно, че най-голям процент сред тях са работници с професионална квалификация. По този начин се подготвя просто закриване на предприятието, опасява се лидерът на КНСБ в Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай