Гръцките власти с необичаен призив към банките

Предложението е на министъра на финансите Христос Стайкурас

Гръцките власти с необичаен призив към банките | StandartNews.com

Гръцкото правителството призова местните банки да преразгледат 12 категории комисионни, начислявани върху транзакции и банкови услуги, и да намалят разходите, които плащат клиентите. Това пише ежедневникът Kathimerini, цитирана от profit.bg.

Става въпрос за такси върху електронни транзакции, като превод през интернет или мобилно банкиране, което струва на потребителите 4-5 евро, теглене на пари в брой през банкомат на друга банка, което се таксува с 2,50 евро, но също и такси за разглеждане на заявления и молби за отпускане на кредит, които могат да стигнат до 500 евро. В тях не влизат разходите за правен анализ и технически контрол, които вдигат сметката с още 500 евро за кредитополучателите. Издаването на копие на банков документ обикновено струва 50 евро, а за извлечение за сметка - 20 евро.

Актуализиране надолу на таксите бе поискано по предложение на министъра на финансите Христос Стайкурас и е част от дневния ред на дискусиите на Министерството с финансовите институции за улесняване и облекчаване на кредитополучателите, определени като приоритет от премиера Кириакос Мицотакис. 

Банковите такси за прехвърляне на пари по сметки в две различни банки са прекомерно високи за електронна транзакция, която благоприятства плащанията не само с кредитна или дебитна карта, но и директното прехвърляне на пари между отделни институции. Средната цена в Гърция е близо 3 евро, ако транзакцията не се извърши веднага, и 4-5 евро – за незабавно изпълнение.

Налагането на такса за входящи и изходящи парични преводи е типичен случай на изкривяване, което по същество представлява двойно плащане за една и съща услуга, смятат от правителството. Банките са приложили логиката на входящия и изходящия превод не само за старите транзакции от този тип, които са се изпълнявали със закъснение от два до три дни, но и за кредитни преводи чрез директно плащане – т.е. за няколко секунди – за които цената въз основа на фактурите е 2-2,5 евро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай