Гръцки министър с изненадващи думи за значението на България

Костис Хадзидакис бе на откриването на българския павилион на панаира в Солун

Гръцки министър с изненадващи думи за значението на България | StandartNews.com

Българската страна е по-важен икономически партньор на Гърция, отколкото биха си помислили тези, които не се занимават редовно с международна търговия и икономически отношения, заяви гръцкият министър на националната икономика и финансите Костис Хадзидакис, който посети откриването на българската палата на Солунския международен панаир.

Откриването беше неофициално поради природното бедствие, сполетяло Гърция през последните дни, където в резултат на опустошителни наводнения загинаха най-малко 10 души.

"За мен е голяма чест днес да съм тук заедно с министъра на икономиката и индустрията на България Богдан Богданов, с моя колега, министъра на финансите Асен Василев, както и с министъра на туризма на България г-жа (Зарица) Динкова", каза Хадзидакис, цитиран от БТА.

Той се спря на човешките жертви и безпрецедентните материални щети, които е понесла Гърция през последните дни, като изрази съболезнования от името на гръцкото правителство и общество към близките на жертвите от наводненията в България.

"В тези критични моменти солидарността е необходима и в отношенията помежду ни", заяви гръцкият министър и отбеляза, че "в тези трудни за всички нас моменти Гърция и България продължават да намират начини да си сътрудничат и да укрепят двустранните си отношения".

"Както вече отбелязах, България тази година е почетната страна на 87-ия Солунски международен панаир, но и един много важен партньор за Гърция - по-важен, отколкото би могъл да мисли някой, който не се занимава специално с търговията и международните икономически отношения. България е вторият по важност пазар за гръцкия износ. Тя е много важна дестинация и за значителни гръцки преки инвестиции, а всяка година над 1 милион български туристи посещават Гърция. Има обаче голямо поле за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството ни. Г-н Василев вече се спря на транспорта, за необходимото развитие на всички възможни трансгранични връзки, независимо дали става дума за пътните или за железопътните връзки, които, заедно с развитията в рамките на Шенгенското пространство, без всякакво съмнение ще сближат още повече двете страни", каза министърът на икономиката и финансите на Гърция.

Министър Богданов каза на свой ред, че Гърция и България имат потенциал да се превърнат в регионален енергиен хъб със съществено значение не само за региона, но и за цяла Европа. Гордеем се с нашето партньорство на икономически и политически фронт, и това гарантира стабилността не само в нашите държави, но и в региона на Югоизточна Европа. Ние сме партньори, съседи и приятели, които си имат доверие, работят заедно и това е солидна основа, на която можем да надграждаме нашите бъдещи взаимоотношения, обърна се Богданов към министър Хадзидакис.

В момента компаниите с гръцко участие в България са повече от 18 000 с основни сектори банково дело, търговия, недвижими имоти, като кумулативните инвестиции надминават 3 млрд. евро.

Хадзидакис спомена в изказването си възможностите за сътрудничество в сферата на иновациите и новите технологии, както и в областта на енергетиката. Той се спря на въвеждането в експлоатация на газовия интерконектор IGB, на планираната реализация на проекта за петролопровод Бургас - Александруполис, но с обратна посока - от Гърция към България. Гръцкият министър изтъкна и възможностите за съхранение на природен газ - от една страна в българското хранилище в Чирен за сметка на Гърция, а от друга - за осигуряването на достъп на България до съответни количества втечнен природен газ в гръцкия терминал в Ревитуса.

В заключение Хадзидакис се спря на вчерашното повишаване на кредитния рейтинг на Гърция до инвестиционна степен от канадската рейтингова агенция DBRS за първи път от 13 години.

"Това признание идва в един изключително труден момент за всички гърци. Това обаче не променя факта, че е едно положително развитие за нашата икономика, един основен инструмент, за да може страната да заема на пазарите по-лесно и по-евтино, да се увеличи ликвидността на икономиката ни, да привлечем повече инвестиции и да се отворят повече работни места в Гърция. Инвестиционният кредитен рейтинг е един вот на доверие за гръцката икономика и правителството се ангажира ползите от него да се разпределят справедливо в цялото гръцко общество", заяви Хадзидакис.

Присъствието на България на този форум предоставя огромни възможности за сътрудничество между българския и гръцкия бизнес. Стокообменът достигна рекордни нива - малко над 5,9 млн. евро през 2022 г. Това е ръст от над 30 процента в сравнение с 2021 година, каза още министър Богдан Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай