Гръм! Колко пари дава Василев на напуснали работа

Разяснение и от премиера Николай Денков

Гръм! Колко пари дава Василев на напуснали работа | StandartNews.com

Териториалните планове на правителството за преминаване на България към зелена енергия са приети и утре те ще бъдат изпратени на Европейската комисия. Това стана ясно след днешното извънредно заседание на Министерски съвет.

До ноември правителството ще продължи преговорите си с Брюксел. Към момента обаче е ясно, че преди 2038 година няма да има закриване на централи. Но премиерът акад. Денков не изключи някои от тях да фалират по естествени икономически причини.

Затова Финансовият министър Асен Василев и премиерът Н иколай Денков дадоха повече разяснения по отношение на енергетиците. 

„Никакво отлагане не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 млрд. лева, които могат да бъдат загубени ако изпуснем този срок. Второ - в документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038-ма. Трето - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

Постепенно - по икономически причини, някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече. Затова днес, след разговорите с двата синдиката, се договорихме, че ще има сериозни социални пакети“, каза акад. Денков, цитиран от бТВ.

„Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Както знаете заплатите в мините са доста високи. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140-150 хиляди лева на работник“,  

„Спрете с протестите, вашите представители трябва да дойдат тук за преговори, защото това е начинът да се търсят решения. А тези, които искат да продължат да протестират, нека го правят по законен начин“, призова акад. Денков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай