Грантове и за стратегически инвеститори

Лъчезар Борисов наля още 500 000 лв. в Града на големите проекти

Грантове и за стратегически инвеститори | StandartNews.com
  • Още 200 млн. лв. безвъзмездна помощ за фирмите, тръгват две програми по
    78 млн. лв.
  • Лъчезар Борисов наля още 500 000 лв. в Града на големите проекти


Кеш грантове ще подпомогнат и големите стратегически инвеститори у нас. Новината съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на дискусията "Заедно срещу кризата", организирана от "Стандарт" в Града на големите проекти Костинброд. При наистина сериозно разширение на инвестициите държавата ще подпомага инвеститорите с кеш грантове, обясни министър Борисов и допълни, че в понеделник е разписал проекта за постановление на Министерски съвет. Очаква се кабинетът да го разгледа на едно от следващите си заседания. Кеш грантовете могат да достигнат до 37,5 млн. евро, уточни министърът на икономиката.
Още близо 500 000 лв. наля Лъчезар Борисов в града, който е шампион по инвестиции у нас - Костинброд.
461 061 лв. получи във вторник общината от министерство на икономиката за доизграждане на новото кръгово кръстовище в града. Средствата са по закона за насърчаване на инвестициите. И се отпускат в съответствие с договора между правителството и "Кока-кола Хеленик Ботълинг къмпани България" АД за разширение на производствения център на "Кока-Кола" в Костинброд. Размерът на планираната инвестиция, която ще открие нови работни места, е 34 284 000 лв.
Протоколът за предоставянето на средствата тържествено бе подписан от министър Борисов и кмета на града Трайко Младенов по време на дискусията на "Стандарт". Медията ни събра на една маса министър Борисов с най-големите инвеститори в България, които имат производствени бази в региона. Целта на кампанията "Заедно срещу кризата", която осъществяваме съвместно с Министерството на икономиката, е да бъдат обсъдени проблемите на отделните сектори, да бъдат популяризирани мерките за държавната помощ в подкрепа на бизнеса и в пряк диалог да бъдат очертани секторните и регионални анализи за преодоляване на икономическите последствия от коронакризата, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова при откриване на форума. С новото кръстовище и пътя до него тировете вече няма да спират в района, а ще имат трасе до специален паркинг - проблем, за решаването на който хората в Костинброд настояват отдавна.
Безвъзмездна финансова помощ за 358 000 лв. са получили фирмите в Костинброд. По ОП "Иновации и конкурентоспособност" са сключени 57 договора, с които грантове са получили 18 малки, 36 микро, 2 средни и 1 голямо предприятие в региона. 1,3 млн. лв. са отпуснатите средства за пътна връзка с община Божурище. До месец и половина още 200 млн. ще бъдат инвестирани в икономиката, съобщи още Лъчезар Борисов. Стартират и още две процедури за по 78 милиона лева. Първата е по ОП "Иновации и конкурентоспособност" и обхваща сегмент, който досега е бил изпуснат безвъзмездната държавна помощ - големите компании, които попадат в обхвата на малките. Това са фирми с годишен оборот от над 500 000 лв. Грантовата процедура ще е за ликвидност и подкрепа.
Втората пък е предназначена за пренастройка на бизнесите за работа в условия на ковидкриза. Средствата да не само за осигуряване на предпазни средства, а най-вече за подпомагане на технологичното преустройство на производствата, така че хората да са максимално защитени от заразата.
Видях един град, който е в лентата за изпреварване не само като администрация на общината, но и като сила на бизнеса, похвали Лъчезар Борисов Костинброд. Това е град, който расте по всички свои показатели - по население, по инвестиции, привлича мултинационални компании, а също така и български, които представят държавата ни по света, коментира Лъчезар Борисов. Той съобщи очакванията си за българската икономика до края на годината. Оставаме една от страните, които като икономика и ниска безработица се справиха най-добре в коронакризата. Спадът на БВП през второто тримесечие бе само 8%, докато в Испания, например, бе 20 на сто, каза Борисов и призова индустриалците да продължат стриктно да спазват противоепидемиологичните мерки в предприятията си. Прогнозите ни за спад на БВП в края на годината са под 7%, надявам се да го сведем до под 5%, категоричен бе министърът на икономиката.

Чака се нова мощна немскa компания

Нов голям немски инвеститор проявява интерес към Костинброд. Това съобщи кметът на града Трайко Младенов по време на дискусията на Стандарт "Заедно срещу кризата". Последните преговори се провели в понеделник вечерта. Министерство на икономиката откликна веднага, фактът, че екипът му бе на разположение дори в този късен час - след 18 ч., показва, че те са винаги в готовност да помагат, благодаря им, каза Младенов.


Създават Фонд за устойчив бизнес

Министерство на икономиката ще подкрепи инициативата на КРИБ за създаване на Фонд за устойчив бизнес. Това съобщи ресорният заместник-министър Стамен Янев. Предстои да се намерят най-добрите възможности за финансиране на този фонд, каза Янев.
Дори по време на криза България остава интересна, както за финансовите пазари, така и за преките инвестиции. Сертифицираните проекти от началото на годината са за 710 млн. лв. и създаването на над 3200 нови работни места, подчерта министър Лъчезар Борисов. От началото на годината преките чуждестранни инвестиции в България са 1,4 млрд. лв., което 54% ръст. Специално Министерство на икономиката през ОП "Иновации и конкурентоспособност" е инвестирало 400 млн. лв., през ББР - още 160 млн. лв. под формата на гарантирани от държавата кредити за бизнеса и хората. По идея на министър Борисов самата кредитна схема е преразгледана и сега предстои заеми по нея да получават и големите предприятия.


Държавата да влага по 10 млрд. на година

Светлин Николчев, "Ролпласт"

Държавата да инвестира по 10 милиарда лева на година призова управителят на "Ролпласт Груп" Светлин Николчев. Компанията му е най-голямата на Балканите в производство на стъклопакети, прозорци и щори. Крайно време е държавата да влезе в ролята си на инвеститор, каза Николчев и обясни, че ако това се случи при влагането на 10 милиарда годишно за период от 10 години брутният вътрешен продукт на страната ни ще расте със 7-8% годишно и в края на периода ще се удвои.
Нови инвестиции от над 10 млн. лв. предвижда догодина "Ролпласт". Заедно с общината имаме общ проект да свържем индустриалната зона с Костинброд чрез велоалея, съобщи още Николчев, чиято компания два пъти е получавала сертификата инвеститор клас А.
Индустриалецът призова министър Лъчезар Борисов държавата да се намеси за създаването на допълнителна индустриална зона, обединявайки пустеещите земи и сгради, стопанисвани от различни министерства и ведомства. В сегашната зона допълнително очакваме от кмета Трайко Младенов осветление на улиците и изграждане на детски градини, каза Николчев. Той се надява до 4-5 години да е готова и жп гарата в зоната, за да се осъществи бързата връзка със София. 60% от работещите в Костинброд са приходящи, намирането на кадри става все по-трудно.


Още 15 млн. лв. от МАРС Армор

Нова инвестиция за 15 млн. лв. планира догодина в Костинброд европейският лидер в производството на бронежилетки - МАРС Армор. Това съобщи собственикът на глобалната компания Пламен Ташков. Той допълни, че фирмата ще кандидатства за инвеститор клас А. Буквално преди дни излезе световен анализ в областта на балистичната защита, в който бяха дадени прогнози за тенденциите на пазара и основните играчи. Сред тях и е МАРС Армор. Компанията е инвестирала 25 милиона в разширяването на завода си, залага най-вече за износ. Днес МАРС Армор е най-голяма в Европа, една от най-големите в света. Ние сме един от основните играчи на международните пазари, продаваме в 60 страни, каза Ташков. Той също постави въпроса с индустриалната зона на общината. Нашата индустриална зона е частна. Бихме искали да няма разлики между държавните и частните зони, те са функционират на равни начала, каза още бизнесменът. Той настоя за високоскоростен път между индустриалната зона и Волуяк. Когато той стане факт, зоната ще се разрасне, възможно е дори да стане по-голяма от града, каза още Ташков. Новият закон за индустриалните паркове е в Народното събрание. Според него индустриалната зона има обхват 300 дка, каза министър Лъчезар Борисов. Той препоръча на компаниите от региона да си направят сдружение. По плана за възстановяване и развитие ще има и сегмент индустриалните зони, със средствата можете да изградите детски градини и пътища в тях, обясни той. С новия закон има възможност индустриалните паркове да бъдат както държавни и общински, така и частни, допълни народният представител от ГЕРБ Николина Ангелкова. И призова бизнеса да даде своите предложения по закона.

Махат 3% местен данък за камионите

За голям проблем на международния товарен транспорт алармира по време на дискусията на "Стандарт" Димитър Рашков, управител на Юроспийд ООД. Когато продаваме нашите камиони извън държавата трябва да платим 3% местен данък. Ние работим на 36 месеца - вземаме камион, работим с него 36 месеца, след това го продаваме обратно на производителя. Така с няколко стотин хиляди евро годишно вие, представителите на държавата, оскъпихте нашия продукт. Водим голяма борба, това е директно бъркане в кеша на всяка фирма в нашия сектор. Трудно ще издържим, каза Рашков. Министър Лъчезар Борисов обеща да постави въпроса пред финансовия си колега Кирил Ананиев. А народният представите Николина Ангелкова пое ангажимент за инициира законова поправка за отпадане на данъка.

Интерион АД: Твърде много бюрокрация

За прекалено голяма и тежка бюрокрация при получаването на държавна подкрепа алармира Калина Цветанова, търговски директор на Интерион АД, която произвежда течния шоколад NuCrema. Компанията е дъщерно дружество със 100% участие на ION - водещ производител на шоколад и други сладкарски изделия в Гърция. Мярката 60/40 за подкрепа на работните заплати работи добре, но мерките, които се осигуряват с европейски пари са съпроводени с много тежки бюрократични процедури, каза Цветанова. Тя съобщи, че компанията й е направила 920 м отводнителен канал и 400 м електрозахранване в Костинброд, но не е получила адекватна помощ от държавата. Получили сме помощ от гръцката държава, каза Цветанова.

Още Бизнес новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай