Готвят нови мерки за млекопроизводителите

Готвят нови мерки за млекопроизводителите | StandartNews.com

Кризата в млечния сектор у нас и ЕС се задълбочава, това каза министърът на Земеделието и храните Десислава Танева в Хасково. Тя посочи, че данните от 2015 година отново дават увеличение на производството на мляко в общността с 2,5% , а в същото време намаляване на търсенето с процент и половина.

Министър Танева посочи, че за да се стабилизират цените, се готви пакет от мерки, чрез който ще се цели намаляване на обема на предлагането в млечния сектор. Мерките могат да са европейски и национални. По думите й вероятно в понеделник ще стане ясно каква ще е посоката.

Друга от мерките, които ръководеното от нея ведомство е предприело вече са проверка по мандрите."Проверките по мандрите, които текат от няколко дни във всички региони на страната са по план. Целта им е осъществяването на регламентирането регулиране на тези предприятия", обясни Десислава Танева. Тя посочи още, че голям процент от млякото, с което работят българските мандри е внос, предимно от Румъния и Унгария, продължава и практиката да се влагат растителни мазнини в продукти.

Министър Танева проконтролира в Областната земеделска служба в Хасково подаване на документи за подпомагане на земеделските производители на единица площ. Всички разплащания до момента вървят по график, с изключение на тези по мярката за оранжериите и зеленчукопроизводството, където има забавяне, но то ще бъде компенсирано до март, посочи министър Танева.

Земеделският министър уточни, че по различните мерки за подпомагане на земеделските стопани за кампания 2016 година ще бъдат разпределени 1,550 млрд. лв, а плащането ще започне в края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай