Горанов: Вноската за втора пенсия ще расте

Горанов: Вноската за втора пенсия ще расте | StandartNews.com

София. „Има заложен план за промяна на размера на вноската за втория стълб, рано е да се каже, дали това ще се случи, но ако не се промени законодателството тя ще се увеличи планомерно от 2017 г. от 5% на 7%", съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той взе участие в дискусия със социалните партньори относно пенсионната система, като на днешната среща трябваше да бъде обсъдена конкретно темата с частните универсални пенсионни фондове и механизмът за право на избор, който кабинетът "Борисов" предлага.

С повишаването на вноската във втория стълб от 2017 г. на практика се оказва, че частните фондове ще получават повече пари, но искат преразглеждане и намаляване на тежестта, която трябва да поемат към пенсиите на всеки отделен гражданин, тоест искат да плащат по-ниска пенсия, смята Владислав Горанов.

"Трябва да видим какво ще е последствието за бюджета на Държавното обществено осигуряване в резултат на такива промени", посочи Горанов. Ако цената е платима, той не би имал против. "Докато някой смята, че 12% които държавата трансферира за да допълни недостигна в бюджета на ДОО са по своя икономически характер осигурителна вноска, която идва от реалния сектор и влиза в сектора социално осигуряване, аз не съм напълно съгласен", каза той.

„Вероятно и механизмът, който предложихме ще даде възможност, дискусията относно избора в професионалните пенсионни фондове, да не тръгва от нула. Възможни са всякакви решения, които ще вървят успоредно. Ако се прави избор ранното пенсиониране от професионален пенсионен фонд, да не се реализира чрез него по една или друга причина нюансът, който може да се добави още от сега е, че там няма аргумент средствата да се връщат в Сребърния фонд. Те би трябвало да отиват в Държавното обществено осигуряване (ДОО)", каза министър Горанов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че това е предварително разсъждение.

Финансовият министър добави, че след като са отговорили на повечето критики, свързани с недостатъците на предходното решение относно избора и са направили възможност за многократен избор и движение в двете посоки, сега се чуват две основни тези. „Първата е, че не трябва да има избор въобще, с което се отрича изцяло концепцията, тя идва от част от пенсионните дружества и работодателски организации", обясни той. По думите му втората е свързана с това, че трябва да се преразгледа пенсионната формула от 2002 г. 

"Очаквах много повече технически разговор на експертно ниво за технологията, предложена от Министерство на финансите", изрази недоволство след срещата Горанов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че макар предложенията на финансовото министерство да са достъпни от няколко седмици, за съжаление днес участниците в срещата не са имали готови писмени становища, а повечето анализи не са касаели конкретния механизъм, а са били общи и ретроспективни.

Дебатът ще продължи, но намеренията на финансовото министерство да предложи право на избор има своята икономическа и житейска логика и Горанов ще продължи да настоява това да се случи, увери той.

В момента родените след 1959 година, които задължително внасят 5% вноска в частен фонд, губят 28% от пенсията си от държавата, като този процент трябва да бъде компенсиран от частния фонд. По думите на Горанов, след като са видели, че нямат аргументи срещу правото на избор, представителите на фондове се опитват да поставят въпроса за промяна на коефициента на допълване, който да бъде по-нисък от 28%. Този дебат е малко закъснял, отчете Горанов, но все пак призна, че ако те предложат промяна, която лежи на реални икономически фактори, той не би имал нищо против.

По отношение на отстъплението от първоначалното решение, прието през декември 2014 година и предвиждащо новопостъпващите на работа да имат една година за избор, след което автоматично да преминават изцяло към държавното осигуряване, Горанов каза, че за него основното е правото на избор и никога не е целял да фаворизира държавното осигуряване или частните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай