Събота,

Горанов: Ще подпомогнем финтех индустрията

От: Иван Ватахов -
125
Горанов: Ще подпомогнем финтех индустрията
A
A
A

„Българската финтех индустрия се нарежда сред водещите в Европа. Това е видимо както от ръста на продажбите, устойчивото навлизане на нови международни пазари, така и от технологиите, които български компании успяват да развиват и разпространяват глобално“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на Annual FinTech & InsureTech Summit.

Министър Горанов съобщи, че Министерството на финансите ще се ангажира пряко с подкрепа на развитието на финансовите технологии в България, като ще подпомогне създаването и ще участва в управлението на регулаторен сандбокс (Sofia RegTech Sandbox). Това ще се осъществи в тясно взаимодействие между финансовите институции, установените и стартиращите технологични компании и компетентните публични институции. „Адаптирането към технологичния напредък е показател за устойчива среда за развиващия се бизнес. Нашата цел е чрез общ и открит диалог да обединим усилията си, за да насърчим и подпомогнем финансовите технологии, развивани у нас, като позиционираме България сред водещите държави в сектора на иновациите“, каза още финансовият министър.

Владислав Горанов очерта като предизвикателство пред институциите, регулаторите, пазарните участници и бизнеса в България липсата на ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за предоставяне на иновации и приемането на технологични решения във финансовия сектор. Именно това обаче дава и възможност на България да предприеме проактивни действия, с които да привлече бизнеси от цял свят. Динамиката в регионален и глобален аспект в сектора и конкуренцията между държавите в Централна и Източна Европа за привличане на инвестиции обуславят необходимостта от все по-близък диалог между институциите, регулаторите и финтех сектора, за да се създаде работеща и устойчива рамка от правила и политики. Министър Горанов подчерта, че заявената от страна на Министерството на финансите готовност да подпомага и развива регулаторния сандбокс е сигнал към пазара, че Министерството разпознава своята роля и отговорност за развитието на сектора, за създаването на работеща рамка за развиването на финтех продукти и решения, както и за адресирането на рисковете, свързани с динамичната еволюция на пазара. 

Организаторите на форума отбелязаха, че София е една от топ 3 дестинациите за финтех в Централна и Източна Европа с най-голям брой стартиращи финтех компании в региона. Финансови, технологични и стартиращи играчи активно участват в положителна конкуренция, но още две съставки са необходими, за да може тази критична маса да се превърне в по-продуктивна екосистема – практическо средство за генериране на съдържание и редовен форум за срещи, споделяне и ангажиране. Сандбоксът в София ще бъде първият в региона и той ще позволи на глобални компании да тестват своите продукти и услуги в сигурна регулаторна среда. От своя страна, институциите ще имат по-добра яснота какви регулаторни рамки ще са подходящи за сектора на иновациите посредством този отворен диалог с бизнеса.

Сандбоксът в София ще бъде регулаторно–технологичният форум, в който ще се обменят идеи, ще се правят анализи и дискусии в областта на финтеха. Участието в него ще бъде доброволно и безвъзмездно, като професионалните мнения, становища и анализи, изразени в рамките на дискусиите и работните групи, ще бъдат базирани на експертизата и професионалната компетентност на участниците.

Основен принцип на регулаторния сандбокс в София ще бъде работа при максимална прозрачност, като ще се отчитат интересите на всички заинтересовани страни при обсъжданите теми. Цялата информация и продукти на този форум ще е публично достъпна, като предстои да се създаде специална рубрика на интернет страницата на Министерството на финансите.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички