Google навърши 15 години

Google навърши 15 години | StandartNews.com

Американската интернет и софтуерна компания Google празнува 15 години от своето създаване. По този случай интерактивен дудъл (банер) замести обичайното лого на началната страница на търсачката и зарадва много от нейните потребители.

Google вече започна поетапното активиране на новия алгоритъм на търсачката си. Той се казва Hummingbird (Колибри) и трябва да подобри доста повече ефикасността на търсене.

Подборът на резултатите след въвеждане на ключовите думи ще бъде основната цел на обновената търсачка. Новият алгоритъм ще се справя с по-дълги и сложни въпроси, обясняват от компанията.

Обновлението е най-голямата промяна в интернет търсачката от 2010 г. насам и работи вече близо месец. Hummingbird ще има и помощта на базата данни Knowledge Graph на Google, която разполага с 570 млн. връзки и асоциации между отделните си елементи. За това съобщава Амит Сингал, който е вицепрезидент на Google за отдела на търсачката.

Близо 4 77 служители работят в Google, показват данните за компанията към юни тази година. Тя е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния и има хиляди сървъри в цял свят, които обработват милиони най-различни заявки за търсене всеки ден. Около 1 петбайт потребителски данни минават през търсачката на всеки час, разкриват от Google.

Компанията, която е специализирана в търсенето в интернет, има подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканира и архивира в дигитален вид на книги и много други. Основната й мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки".

Американците Лари Пейдж и Сергей Брин, които имат руска жилка, създават Google още като студенти в Станфордския университет. Тогава те търсят ефикасен алгоритъм за търсене на уеб страници по ключова дума и така се ражда най-известната търсачка в света. По-късно фирмата на двамата приятели бива регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай