Сделката за Виваком! Кой е саудитският принц на телекомуникациите

Телекомът на Саудитска арабия влезе на европейския пазар

Сделката за Виваком! Кой е саудитският принц на телекомуникациите | StandartNews.com
  • Телекомът на Саудитска арабия влезе на европейския пазар
  • Олаян Алуетаид - името, което все по-често ще звучи в България 

Когато собствениците на Виваком обявиха в края на миналата седмица, че телекомът на Саудитска Арабия чрез своето подразделение придобива над 480 кули от инфраструктурата на телекома ни, имаше много изненадани. Оказа се, че са пропуснали няколко сигнала, които подсказваха подобна развръзка.

Само преди месеци делегация от български служебни министри посети Риад, за да прави презентация, търсейки арабски инвестиции за различни сектори в България. Покрай шумно оповестеното намерение да се направи смесено дружество за изкупуване, производство и износ на месо и мляко, встрани остана телеграфното съобщение, че за Саудитска Арабия приоритетно е развитието на високите технологии и производства.

Почти по същото време в Дубай, на пищна церемония в Palm Jumeirah - Waldorf Astoria, бяха раздадени авторитетните награди на Global Brands Magazine Awards, а голямата отиде при stc, телекомът на саудитското кралство. Призът беше за най-бързо развиващ се мобилен и ISP доставчик" за 2021 г. 

stc беше оценен въз основа на обслужването на клиентите, удовлетвореността, цифровите иновации, стратегическите взаимоотношения и развитието на нов бизнес.

А коментирайки спечелването на наградите на stc, ShivKumar,главен изпълнителен директор на Global Brands Magazine каза: "Телекомуникациите са много сложна и трудна индустрия за работа, но stc успява да маневрира в нея с лекота. Това показва, че компания, подкрепяна от талантливи хора, може да постигне всичко".

  • Договорът с града на бъдещето

Неслучайно наградата е за работата на телекома през 2021 година. Това е и поредното международно признание за резултатите на телекома на Саудитска Арабия в първата година на упвление на новия генерален директор Олаян Алуетаид.

В същата година - 2021 година, се случи тотална промяна за телекома и то не само с промяната в борда. Тогава бе подписано едно изключително важно споразумение, което е на път да промени представата за Саудитска арабия през следващото десетилетие. Става дума за договора за най-чакания град на бъдещето - NEOM - най-голямата мечта на премиера Мохамед бин Салман.

Дружеството, управляващо проекта за новото индустриално и технологично чудо, по онова време обяви първата си стъпка за създаване на водещ когнитивен град в света. Обяви, че разчита на водещи технологии за дигитални услуги на планетата. И подписа подписа договор с STC group за създаване на 5G мрежова инфраструктура, която ще ускори цифровите амбиции на NEOM. В допълнение към едногодишния договор за развитие на мрежата, партньорството включи и разработването на център за иновации в NEOM за изследване на нови 5G възможности.

Макар и млад, Олаян Алуетаид досега не е разочаровал нито краля, нито премиера си. Макар и отскоро като главен изпълнителен директор на саутиския телеком, той има 22 години опит в телеком индустрията. Заемал е  множество позиции. Бил е старши вицепрезидент на бизнес отдела за потребители в stc, а преди това - главен изпълнителен директор на stc в Бахрейн. Председателствал е управителните съвети на няколко дъщерни дружества на stc като Channels, Intigral и Contact Center Co.

Той е от новото поколение технократи, завършил като премиера в родната си страна. Дипломиран се е в Университета за петрол и минерали "Крал Фахд", но вече е в топ 100 на лидерите в света. Не пропуска международен технологичен форум, активен участник е и на Световния форум в Давос. Има контакти и приятели по целия свят. Освен по телекомуникации, дипломатата му е и за лидерство и стратегическото планиране.

Неговата компания отдавна привлече интереса както на Запада, така и на Изтока. Затова с навлизането на трите пазара на Централна Европа, това се оценява като добре планирана стъпка, която е стратегическа за европейската му експанзия. 

  • Каква е сделката с България   

United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, постигна споразумение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на саудитската телекомуникационна компания stc Group.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена и представлява над 20 пъти печалбата преди облагане с данъци, лихви, амортизация, след лизинг и други.

Продажбата на пасивна инфраструктура (кули) на мобилни мрежи е актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от продажбата ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигури средства за бъдещ растеж. Транзакцията ще помогне на компанията да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години. Това ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти.

  • Коя е TAWAL

Сделката е първата инвестиция на  в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group затвърди позицията си на водещ мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири дейността си на още няколко стабилни европейски пазари, като направи сериозни инвестиции в Гърция, България и Хърватия. Тя управлява широко портфолио от активи, включващи мобилни и фиксирани интернет услуги, телевизии, онлайн и печатни медии. United Group ще продължи да реализира успешни сделки по сливания и придобивания, да надгражда обещанието си да доставя висококачествени телекомуникационни и медийни услуги и да търси допълнителни възможности да разширява присъствието си в Европейския съюз.

  • Суперлативите от United Group

"Много сме щастливи, че постигнахме това споразумение, което ще ни позволи да се справим уверено с глобалните макроикономически предизвикателства. Това сътрудничество ще подкрепи целта ни за непрекъснати ни инвестиции в компаниите от нашето портфолио, за да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме силен партньор в лицето на TAWAL и ще търсим още възможности да работим с тях, докато те разширяват присъствието си в Европа", заяви Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на 

"Партньорството с United Group бележи първата ни инвестиция на европейския пазар. Сътрудничеството с тях подкрепя целта ни да продължим да предоставяме иновативни и ефективни ИКТ инфраструктурни решения на партньорите си и да осигуряваме качеството на услугите, с което се славим", коментира Мохамед Алхакбани, главен изпълнителен директор на TAWAL.

  • Амбициите на Алуетаид

Според Олаян Алуетаид, главен изпълнителен директор на stc Group, споразумението с United Group е "вълнуваща нова глава за TAWAL и stc Group". "Сделката е важен крайъгълен камък в амбициозната ни стратегия за растеж и разширяване на международното ни присъствие. Вече сме лидер в дигиталната трансформация на Саудитска Арабия и тази сделка още повече подсилва ангажимента ни да инвестираме в най-добрите технологии и инфраструктура, за да се наложим като лидери при осъществяването на безпроблемна свързаност по цял свят", каза Алуетаид.

  • BC Partners - сега и завинаги

Мажоритарен собственик на United Group е водещата международна инвестиционна компания BC Partners. По този повод Никос Статопулос, президент на BC Partners за Европа и президент на United Group, коментира: "Продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на United Group е ключов етап от пътя на компанията към растеж и разрастване. Тя ще позволи на United Group да се съсредоточи върху непрекъснатите си инвестиции в телекомуникационни и медийни услуги и инфраструктура". Финансов консултант на United Group по сделката е Goldman Sachs. Условията на сделката включват дългосрочни рамкови споразумения за услуги и Споразумение за продължаване на използването на телекомуникационните кули след приключване на сделката. Финализиране подлежи на стандартни процедури и се очаква да се случи през втората половина на 2023 година.

Докъде ще стигне телекомуникационното партньорство - предстои да видим. Едно е ясно - Саудитска арабия вече няма само петролна емблема. Диверсификацията на икономиката, за която непрекъснато говори Мохамед бин Салман, вече е факт.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай