Четвъртък,

Голяма радост за бизнеса. Плащат им тока от 15 ноември

От: Рачо Рачев -
359
Голяма радост за бизнеса. Плащат им тока от 15 ноември
A
A
A

Този понеделник, 15 ноември, започват плащанията за компенсиране на високата цена на електроенергията на свободния пазар, обяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

До момента министерството е сключило договори с 23 фирми-доставчици на ток за небитови абонати, които обхващат 73% от засегнатите потребители. След като парите бъдат преведени към тях, клиентите им ще получат приспадането от 110 лева на мегаватчас в сметките си.

Преводите на компенсациите започват след като страната ни изчака одобрение от Европейската комисия, напомни Андрей Живков. Заради това забавяне обаче компенсациите не са отразени във фактурите за октомври на 75-80% от небитовите потребители. Те бъдат компенсирани във фактурите за ноември в началото на следващия месец.

На телефон 02/9263256 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите-доставчици на ток на свободния пазар.

Всеки ден информацията на сайта за това кои фирми са подписали договори за компенсациите ще бъде актуализирана. Според министър Живков до следващата седмица се очаква всички доставчици на електроенергия на свободния пазар да подпишат договори за компенсации.

На 9 ноември стартира мярката за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока през последните месеци. Тя предвижда компенсация на фирмите за октомври и ноември със 110 лв. за консумиран мегават на час. Работодателите бяха недоволни, че помощта ще се забави, тъй като парите ще бъдат изплатени, едва след като Брюксел одобри схемата.

Вчера Европейската комисия даде зелена светлина на помощта за бизнеса, с която държавата да компенсира високите цени на тока за октомври и ноември.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички