Сряда,

Голяма промяна! Напрежение по Черноморието

От: Редактор -
2848
Голяма промяна! Напрежение по Черноморието
A
A
A

С едва няколко месеца, оставащи до началото на активния летен сезон, работодателите в Бургаско вече започват да търсят кадри за хилядите отворени работни места. На трудова борса, организирана съвместно с „Агенцията по заетост”, „Бюрото по труда” и Община Бургас, тази сутрин 42 фирми представиха своите предложения към търсещите сезонна работа, като заявката бе, че свободни са общо над 1000 работни места.

Като всяка година работодателите в туристическия бранш търсят хора за почти всички позиции – от камериери до администратори на хотели. Става въпрос за сезонна работа, която ще започне от края на май и ще продължи вероятно до края на септември.

На борсат, провела се днес в сградата на ДНА в морския град, се включиха над 100 човека, които обиколиха щандовете на различните фирми, за да се ориентират какво предлага пазара на труда за предстоящото лято. Масовият консенсус сред търсещите работа е, че заплати под 1000 лв. са неприемливи, а оптималното възнаграждение е в диапазона между 1100 и 1500 лв. месечно.

„Търсим работници за всички позиции”, казва генералният директор на „Дюни ризорт” Николай Янков, който днес до обяд ще бъде в сградата на ДНА. „Трудно е. Трудно се намира работна ръка в България, особено при нас, където лятото достигаме до 800-900 човек персонал. Търсим и хора от чужбина, и хора от България”, довършва той.

В големият комплекс там отсега търсят персонал за всички отдели – камериери, чистачи, перачи, готвачи, сервитрьори, бармани, спасители, охранители и градинари. Подобна е ситуацията и в по-малките хотели по Черноморието, където нуждат от персонал понякога е дори по-осезаема.

Любопитна подробност за туристическия сезон в Бургаско миналата година даде зам.-кметът по туризъм и култура Диана Саватева, която пристигна в сградата на ДНА за откриването на днешната борса. Тя обясни, че миналата година е отчетен ръст на туристите в Бургас с 50% спрямо последната предпандемична 2019 година, съобщава Флагман.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com