Четвъртък,

Голяма опасност за България заради Германия. Причината

От: Иван Ангелов -
4676
Голяма опасност за България заради Германия. Причината
A
A
A

Съединените щати са в техническа рецесия, но има индикации, че и Германия е напът да влезе в рецесия - вероятно това ще се случи през зимата. За Европа това означава спад във външното търсене, разкри пред БНТ икономическият анализатор Георги Вулджев.

“България не е изолиран пазар, а е изключително свързан с европейския, а той е изключително свързан с това, което се случва зад Океана. Интересното е, че макар САЩ да се намира в техническа рецесия, властите там все още не са го признали, въпреки че през последните две тримесечия има негативни данни за БВП”, допълни Михаил Кръстев - също икономически анализатор.

По думите му няма особено голямо значение дали сме в рецесия или стагфлация, в каквато се намира Европа в момента - изключително нисък до никакъв икономически растеж и висока инфлация.

“Важното е, че икономическата криза е тук, енергийната криза също е тук. Европа е много ощетена от това, че има несигурно бъдеще за това какво предстои зимата. От тук нататък можем да очакваме единствено влошаване на икономическите показатели”, подчерта икономистът.

Неоправдан е оптимизмът за българската икономика, защото сме зависима от европейската и негативните показатели ще се пренесат и у нас, категоричен беше Кръстев.

У нас няколко са големите предприятия в различни сектори, които са пряко зависими от природен газ. При рязко покачване на цената или липса на доставки те ще бъдат принудени за ограничат производството или да спрат работа и да освободят голяма част от работниците, каза Георги Вулджев.

“Не става въпрос за цялата българска промишленост, а заетостта в определени региони на страната е силно зависима от тези няколко предприятия. Така може да се получи рязък скок на безработицата там”, допълни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички