Голяма новина за петрола

Данни на EIA

Голяма новина за петрола | StandartNews.com

Петролните фючърси поевтиняват с близо 2%, задълбочавайки спада за втора поредна сесия на търговия след солиден ръст на складовите запази на суров петрол в САЩ през последната седмица и на фона на опасени за по-слабо търсене на важната енергийна суровина.

Към 18.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,94% към 83,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,27% към 77,25 долар за барел, съобщи БНР.

Петролът поевтинява, след като американските търговски запаси, които не вземат предвид Стратегическия петролен резерв, се увеличиха с цели 16,283 млн. барел до 471,4 млн. барела през седмицата до 10-ти февруари, съобщи в сряда Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA).

В същото време складовите запаси на бензин се повишиха за последното седмица с 2,3 млн. барела.

Днешните данни на EIA потвърдиха информацията от късно снощи на Американския петролен институт (API) за значително нарастване през седмицата до 10-ти февруари на складовите наличности на суров петрол с над 10 млн. барела.

Цените на петрола вече бяха подложени на натиск в началото на седмицата, след като правителството на САЩ обяви плановете си да освободи нови 26 милиона барела петрол от стратегически си петролни резерви.

В същото време намаляха и притесненията относно доставките, след като EIA заяви, че очаква рекордно производство през март от седемте най-големи шистови басейна в САЩ.

По-рано днес пък Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнози растеж на търсенето на петрол през 2023 г. с 2 млн. барела на ден и каза, че ограниченото производство на "ОПЕК +" може да доведе до дефицит на предлагането през втората половина на годината.

Вчера ОПЕК също преразгледа нагоре прогнозата си за търсенето на петрол за 2023 г. със 100 хил. барела на ден, позовавайки се на по-високото търсене от Китай. На всичкото отгоре картелът заяви, че планира да се придържа към производствените квоти, фиксирани в края на миналата година до края на 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай