Голяма новина за България от Брюксел

Засяга земеделието

Голяма новина за България от Брюксел | StandartNews.com

Голяма новина от Брюксел! 9,77 милиона евро ще получи България от втория пакет помощ от Европейската комисия в размер 100 милиона евро, предвидени за подпомагане на земеделските производители, който пострадаха от увеличения внос от Украйна. Това съобщиха източници от Европейската комисия в белгийската столица, предаде БНТ.

За Унгария са предвидени 15,93 милиона евро, за Полша - 39,33 милиона евро, за Румъния - 29,73 милиона евро и за Словакия - 5,24 милиона евро.

От Европейската комисия обясниха, че националните власти могат да увеличават тази помощ с 200 процента. Това означава, че земеделските производители в България могат да бъдат обезщетени в размер до близо 30 милиона евро в рамките на втория финансов пакет.

Средствата от първия пакет, по който България получава 16,7 милиона, също могат да бъдат допълнени със средства от националния бюджет, те могат да бъдат увеличени двойно.

От ЕК казаха, че засега не се предвижда трети пакет с финансова помощ.

Общоевропейските мерки за забрана на вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица ще важат до 5 юни, но след това могат да бъдат удължени. Брюксел може да включи и други продукти в забранителния списък, както искат някои държави, но преди това трябва да извърши мониторинг и оценка, които ще отнемат поне три месеца.

До края на юни Европейската комисия очаква от петте държавите, включително България, да кажат как точно ще разпределят финансовите средства за земеделските производители, а до края на септември трябва средствата да бъдат изплатени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай