Голяма драма с вино, ракия и бира. Ударът

Инфлацията удари и утехата на българина

Голяма драма с вино, ракия и бира. Ударът | StandartNews.com

Инфлацията удари и утехата на българина. Драстично ще поскъпнат виното и ракията обявиха търговците на алкохол. Най-вероятно по-високите цени ще повлекат и бирата, още повече, че пивоварните бият аларма за по-високи производствени разходи заради скъпия ток.

За виното и ракията основната причината е свързана с по-високите цени на гроздето и с повишените производствените разходи при дестилацията на продукта. Пред Нова телевизия Йордан Чорбаджийски от Националната лозаро-винарска камара мотивира поскъпването както с инфлацията, така и с природни катаклизми. „Лозята край Сливен бяха ударени от градушка преди гроздобера, а в Поморие връхлетя ураган. Тази година гроздето е по-скъпо с около 20 процента спрямо миналата реколта“, добави той.

Прибирането на гроздето става не само по-скъпо, но и по-трудно, тъй като берачи почти няма, твърдят от бранша.

Тази година нашите работници отидоха да берат грозде във Франция, изтъкна Чорбаджийски.

Нито един производител не може да си позволи да работи на загуба, добавя той.

„Очаквам 10-15% ръст. При спиртните напитки себестойността е по-висока, защото имаме изваряване на дестилат“, каза още председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

От началото на годината основните напитки вече поне веднъж поскъпнаха. През последните месеци нагоре продължават да вървят както цените на суровините, така и сметките за консумативи, енергия и транспорт. Затова и ефектът отново ще се усети от потребителя, категорични са производителите.

„Докато преди години цените се променяха веднъж на 5-6 месеца, в момента се променят всеки месец”, отчете търговецът Симеон Митев.

В края на гроздобера Кирил Зашев отчита нелоша реколта от масивите му село Дъбрава край Благоевград.

„Сушата оказа влияние върху оформянето на зърното“, обясни той.

Добивите били по-малки отколкото през миналата година, но разходите – драстично по-големи.

„Цената на произведеното от нас грозде е значително по-висока. От друга страна, бутилки, тапи, етикети - всичко значително поскъпна”, допълни търговският директор на фирма производител Злати Златев.

Поскъпване се очаква не само в търговката мрежа, а и в барове, дискотеки и ресторанти. Тъй като и там доставките на алкохол също все по-често идват на по-високи цени.

Още в началото на годината Златев получава първите предупреждения от доставчиците за поскъпване на основните консумативи, които използва в производството на вино и ракия.

„Бутилки, които са стрували десетки евроцентове, сега са два-три пъти по-скъпи“, уточнява той.

Разходите за всяка бутилка вино или ракия, която излиза от избата му в тракийската низина, бързо тръгват нагоре. От едната страна е суровината – гроздето, а от другата – неговата обработка. Ние страдаме и по двете линии, обясни производителят.

За година разходите във винарната му се увеличили поне два пъти.

7 лева е себестойността на бутилка вино, изчисли той.

„Ако трябва да сложим и печалба, цената скача на 8 лева. Трудно ми е да си представя как под нея може да има бутилки на рафта“, заяви Златев.

Ръстът в цените ще е двуцифрено число, прогнозира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай