Големите заводи с две цени на тока

Големите заводи с две цени на тока | StandartNews.com

Предприятията ще получават отстъпка след достигането на 30 гигаватчаса консумация

Големите предприятия ще плащат две различни цени на тока - по-висока преди достигане на потребление от 30 гигаватчаса и по-ниска след това. Отстъпка от 85% от таксата "задължения към обществото", която влиза в цената на тока, ще се ползва само за количествата потребена енергия над 30 гигаватчаса. Това гласи проект на наредба, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на енергетиката. Таксата "задължения към обществото" се определя от разпределение на разходите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Предприятията няма да ползват отстъпка от цената преди достигането на прага от 30 гигаватчаса потребление. Освен това те трябва да отговарят на редица изисквания и всяка година до 31 март да кандидатстват, за да ползват отстъпката, пише в наредбата. Дотогава заводите ще трябва да си плащат по-високата цена на тока, която влиза в сила от 1 юли. От КЕВР предлагат таксата "задължения към обществото" за бизнеса да се увеличи от 18,93 лв. на 41,20 лв. за Мвтч, което ще повиши цената на тока за ползващите високо напрежение предприятия с около 20%, пресметнаха представители на бизнеса. Именно срещу този висок скок на тока се обявиха работодателските организации. В понеделник от КРИБ, БСК и АИКБ обявиха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че дори може да поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов.

За да ползват отстъпката в цената на тока, предприятията трябва да извършват някоя от 65-те дейности, които са посочени в проекта на наредбата. Отстъпката ще важи основно за предприятия от добивната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и химическата промишленост. Освен това заводите не трябва да имат задължения към държавата или общините. Кандидатите да ползват отстъпката не трябва да са "предприятия в затруднено положение" съгласно насоките за държавна помощ, пише още в наредбата.

Вместо отстъпката предприятията ще могат да ползват и помощ за потребяваната енергия след достигане на прага от 30 гигаватчаса. Те може да бъдат освобождавани от задължението за плащане на "зеления" компонент в цената на тока след достигане на размера, посочен в удостоверение за съответния период, гласи наредбата. Този размер се определя като 4% от брутната добавена стойност на съответното предприятие или 0,5% от брутната добавена стойност за предприятия с електроенергийна интензивност от поне 20%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай