Годишен ръст от 6,2% бележи търговията на дребно у нас

Годишен ръст от 6,2% бележи търговията на дребно у нас | StandartNews.com

София. Проучване на Националния статистически институт (НСИ) показва, че търговията на дребно у нас бележи годишен ръст. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, през септември 2013 г. по съпоставими цени нараства с 0.6% спрямо предходния месец, уточняват от института.

Оборотът в търговията на дребно за септември, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 6.2% спрямо същия месец на 2012 г.

България е трета по ръст на търговията на дребно в ЕС през август, показват данни на Евростат.

От НСИ оповестиха още, че през септември 2013 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.6%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%.

В търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки обаче се вижда намаление с 0.7%,а в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия то е с 0.6%.

През септември 2013 г. спрямо същия месец на миналата година оборотът е нарастнал във всички икономически групи, обясняват от института.Най-голям ръст се вижда в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.6%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 13%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8.0%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай