Глобяват Рим с 3 млрд. евро за големия дълг

Цялата ми енергия ще се насочи върху промяна на тези фискални правила от миналото", посочи Салвини

Глобяват Рим с 3 млрд. евро за големия дълг | StandartNews.com

Матео Салвини – вътрешен министър и вицепремиер на Италия – призна днес, че очаква европейският власти в Брюксел да глобят Рим с 3 млрд. евро заради нарастващия държавен дълг и на нивата на структурния дефицит.

"В момент, когато младежката безработица докосва 50% в някои региони, някои в ​​Брюксел искат, съгласно остарелите европейски правила, да ни глобят с три милиарда евро", заяви той пред радио RTL, съобщава агенция Франс прес.

"Цялата ми енергия ще се насочи върху промяна на тези фискални правила от миналото", посочи Салвини, чиято крайно дясна партия "Лига" спечели в неделя изборите за Европейски парламент в Италия. "Ще видим дали ще пристигне това малко писъмце от Брюксел, в което ни санкционират за дълг, натрупан в миналото", допълни той.

Неговите коментари са факт, след като от началото на седмицата се заговори, че Европейската комисия ще стартира на 5-и юни дисциплиниращи мерки срещу Италия, откривайки наказателна процедура за прекомерен дефицит и високи нива на дълга, която може да доведе до налагане на глоба на Италия в размер до 0,2% от националния БВП (глоба в размер до 4 млрд. евро).

Франс прес напомня, че публичният дълг на Италия е голям проблем, тъй като той достигна през 2018-а година цели 132,2% от БВП на страната - далеч над лимита в рамките на ЕС от 60 на сто.

В края на миналата година партията Лига" и нейният коалиционен партньор движението "Пет звезди" имах сериозни спорове с Брюксел заради заложения голям италиански бюджетен дефицит за 2019 година, който беше отхвърлен от Европейската комисия. След това двете преговарящи страни постигнаха компромис, за да бъде одобрена италианската бюджетна рамка за настоящата година.

В последните икономически прогнози на ЕК, които бяха публикувани в началото на май обаче, Италия беше определена като страна-членка на еврозоната с най-лош показател, тъй като Комисията прогнози икономически растеж на Апенините от едва 0,1 на сто.

Според Франс прес европейските управляващи в Брюксел ще изпратят в сряда официално писмо до Рим, в което ще призовават правителството да обясни високите нива на дълга и на бюджетния дефицит, след което се очаква на 5-ти юни да бъде стартирана дисциплинираща наказателна процедура спрямо Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай