Глобиха 5 банки с $3,2 млрд.

Глобиха 5 банки с $3,2 млрд. | StandartNews.com

Финансовите регулатори в САЩ, Великобритания и Швейцария наложиха $3.2 млрд. глоби на пет банки, включително UBS и Royal Bank of Scotland, в резултат на разследване за манипулиране на основните валутни курсове, пише Financial Times.

Американската CFTC санкционира с 1.4 млрд. долара, а останалата част от глобите е определена от британската FCA.

Наказаните банки са HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JP Morgan и Citigroup. Медиите в Лондон отбелязват, че са очаквали тук да е и Barclays, но от FCA обявиха, че разследването срещу нея продължава.

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн каза, че това е акция за прочистване от корупцията във финансовите пазари. "На няколко брокери е забранено временно да работят или са уволнени, а Службата за сериозни измами провежда разследване. Банките, които са ги наели, ще платят големи глоби и аз гарантирам, че сумите ще бъдат използвани за общественото благо", каза Озбърн.

Не е ясно какво точно се има предвид под "обществено благо", а в миналото глоби за опита за манипулиране на Libor бяха вкарани в общ фонд, от който парите отидоха за въоръжените сили и спешната медицинска помощ.

Уволнен е и главният валутен брокер на централната банка на Великобритания, но от Bank of England уточняват, че това няма общо със скандала за манипулирането на валутните пазари.

Ройтерс припомня, че през март дейността му е била замразена в началото на проверка дали е знаел за манипулациите на пазара, на който дневно се въртят около 5 трилиона долара. Разследването показало, че той не е имал такава информация.

Най-голямото наказание е наложено на UBS - най-голямата швейцарска банка. Американският и британският регулатори й наложиха глоба от $661 милиона, а швейцарският FINMA добави още 134 милиона швейцарски франка.

Освен това FINMA нареди на банката да автоматизира поне 95% от гобалната си валутна търговия и да ограничи за 2 години бонусите за брокерите, играещи на пазарите за валута и ценни метали, до не повече от 200% от базовата им заплата. Онези, които получават бонуси над този праг, ще трябва да преминат през специална процедура за одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай