Гигантско сливане в автобизнеса

„ФИАТ-Крайслер“ и „Пежо-Ситроен“ се сляха в „Стелантис“

Гигантско сливане в автобизнеса | StandartNews.com

Акционерите на итало-американския автомобилен концерн  FCA /“ФИАТ-Крайслер“/ и на френския PSA /“Пежо-Ситроен“/ одобриха днес с „он-лайн“ гласуване обединяването на двете компании.

Крайният резултат от това гигантско сливане ще се казва "Стелантис". Президент на групировката ще бъде Джон Елкан – шеф на фамилния финансов холдинг на ФИАТ „Exor“, а управител – досегашният изпълнителен директор на „Пежо-Ситроен“ Карлос Таварес.

Очаква се „Стелантис“ да бъде четвъртата автомобилна компания в света с 40 млрд. евро капитал и с големи пазарни възможности на всички континенти. Където ще продава и обслужва поне 15 емблематични марки коли – „Джип“, „Алфа Ромео“, „Мазерати“, „ФИАТ“, „Пежо“, „Ситроен“,  „Опел“, „Додж“, „Рам“, „Дс“ и други. 

Акционерите,са одобрили също така план за съсредоточаването на усилията на групировката в разработването на евтини и ефикасни електрически автомобили, както и за използването на природосъобразни двигатели, отговарящи на стандарта „Евро 7“.

 Ръководството на новата групировка предвижда в заводите й да бъдат произвеждани 8,7 милиона автомобила годишно, които ще бъдат дело на 400 хил. работници и служители, като очакваният оборот за 12 месеца е 180 млрд. евро.

Преговорите за индустриалното и финансово обединение на FCA и PSA продължиха 2 години, като крайното положително решение бе взето в края на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай