Gerry Weber затваря  двеста магазина

След поискания фалит, производителят на облекла свива разходите, за да спаси бизнеса

Gerry Weber затваря  двеста магазина | StandartNews.com

Брандът бе популярен през 80-те години на миналия век, когато жените не залитаха по екстравагантната мода

На 25 януари 2019 г. базираният в Германия производител на облекла и търговец на дребно "Gerry Weber" е поискал да започне процедура по обявяване в несъстоятелност. Това важи само за компанията майка Gerry Weber International AG със седалище в Хале, Северен Рейн-Вестфалия. Тя има 580 служители. Всички дъщерни дружества, включително Hallhuber, придобито през 2015 г., са изключени от искането. Заявлението е подадено с цел преструктуриране на дружеството, обявиха от компанията. Съдът е одобрил молбата.  

В рамките на процедурата, бизнес операциите на Gerry Weber International AG продължават да се извършват нормално. Финансирането на дейностите се запазва до 2020 г. Управителният съвет остава на поста си с всички правомощия и отговорности. Бордът на директорите ще се консултира с експерта по  несъстоятелност и реорганизация Кристиан Герлоф, който ще координира въпросите, свързани с несъстоятелността. Местният съд е назначил адвокат Стефан Мейер, експерт по преструктуриране с опит както в индустрията, така и в законодателството в областта на несъстоятелността, като временен попечител на компанията. Персоналът е информиран за предварителното производство.  Всички заплати на работниците и служителите се гарантират от инструмента за плащане при банкрут. 

Компанията бе принудена да подаде заявление за несъстоятелност след като не успя да осигури сделка с кредиторите си. Но мениджърите заявиха, че дружеството разполага с достатъчно пари, за да продължи търговията до 2020 година. 

Сега "Gerry Weber" ще се опита да намали разходите и да преструктурира бизнеса, за да избегне изчезването си от пазара. 

Свързано изображение

снимка Die Presse

През последните няколко месеца фирмата преустанови производството на своята марка Talkabout, съкрати над 200 работни места в Германия и в чужбина и определи до 200 магазина за затваряне. 
По-рано през януари фирмата преразгледа прогнозата си, като разкри, че загубите за цялата година преди данъчно облагане ще се увеличат до над 192 милиона евро през текущата финансова година, което се дължи отчасти на проблеми с марката Hallhuber. С придобиването на мюнхенската модна компания и допълването на брандовете Hallhuber и Hallhuber Donna към колекцията си, Gеrry Weber искаше да привлече нова, по-млада група от потребители. Харчовете по придобиването обаче повлякоха компанията към банкрут. 

Понижаването на производителността на облекла е резултат от няколко фактора, включително пренасочването на потребителите към онлайн пазаруването и нарастващата конкуренция от страна на брандове като H&M и Inditex, пишат германски медии. 

Gerry Weber бе популярна марка през осемдесетте години, когато жените не залитаха по екстравагантната мода, а търсеха "вечни" модели. Сега обаче напред излизат компаниите, които следват по-гъвкаво последните модни тенденции.

С трудните условия на германския пазар на дребно се сблъскаха и други марки, като Esprit и Tom Tailor.

 

Създателят: Една марка 
трябва да се подмладява

Свързано изображение
 
77-годишният основател на компанията Герхард Вебер призна своята отговорност за поискания банкрут в интервю за  DER SPIEGEL, пише investor.bg.

„Аз не съм човек, който ще заяви, че няма нищо общо с това“,  казва Вебер, който държи близо 30% от акциите. „Досадно е, че и аз направих грешки в тази каша. Една от най-големите беше изграждането на нов логистичен център, който влезе в експлоатация през 2015 година. Халето беше твърде голямо и твърде скъпо. Това беше проблемът, с който се сблъскахме“, казва Вебер. Като друг проблем той посочва стратегията за разширяване на ръководената до 2015 г. от него компания.

Основателят на "Гери Вебер" критикува и нейната позиция на пазара: „Една марка трябва да се подмладява. Може би не сме го правили достатъчно последователно“, казва той.

Въпреки всичко Вебер е оптимист за бъдещето на компанията: „Работата на живота ми все още не е приключила. Вярвам, че сме на път да спасим компанията”.
Главният представител на концерна Кристиан Герлоф казва, че до юни трябва да се реши дали компанията ще бъде възстановена чрез план за несъстоятелност, или ще бъде продадена.

 

Щефи Граф е 
рекламно лице

Резултат с изображение за steffi graf gerry weber

Компанията, известна днес като "Гери Вебер", е създадена на 1 март 1973 г. от Удо Хардик и Герхард Вебер в Хале, Вествалия. Първоначално името й е Hatex KG, а фирмата произвежда и продава дамски панталони. През 1986 г. е създадена марката Gеrry Weber. 

Нейно рекламно лице става тенисистката Щефи Граф, която тогава е на 17 г. Компанията подписва с младата звезда спонсорски договор, а блестящата кариера на Граф прави бранда световно известен. 
През октомври 1989 г. компанията е преименувана на GERRY WEBER International AG и започва да се листва на Франкфуртската фондова борса. 

През 1993 г. се слага началото на GERRY WEBER OPEN, който е и единственият турнир по тенис на корт в Германия. Събитието се излъчва от германската ZDF, както и от международни телевизионни станции в над 130 страни по света. 

От 2014 г. председател на Управителния съвет на Gerry Weber International AG е Ралф Вебер, син на Герхард. Решението за назначаването му на поста показва ясният ангажимент на семейството на основателя към компанията, както и на дългосрочната приемственост в управлението на Групата, пише на корпоративния сайт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай