Неделя,

Германците в шок, удариха ги по най-милото

От: стандарт -
2592
Германците в шок, удариха ги по най-милото
A
A
A

 

Когато крал Людвиг 1 вдига данъка върху пивото с 8% през 1844 г., избухват въстания между работниците и армията в Мюнхен, която продължава три дни. Но Йоханес Фауст и неговите 1500 колеги, разпръснати из страната, скоро може би няма да имат избор, пише “Файненшъл Таймс”, цитиран от Труд.

Фауст прави бира по бреговете на река Майн в Северна Бавария от 30 години. Главният изпълнителен директор никога не е виждал такова покачване на цените, както днес. Малцът, който семейната пивоварна на Фауст купува от местни германски производители, откакто започва да произвежда бира през 1654 г., скоро ще е с двойно по-висока цена. Инвазията на Русия в Украйна удари доставките на зърно от двете страни, които заедно произвеждат над една трета от глобалния пазар на ечемик, а това повишава цените.

Пивоварната ще трябва да плаща и поне една трета повече за стъклените си бутилки, както и с над 50% по-високи цени за пластмасовите си такива и с три четвърти повече за металните си капачки. Енергоизточниците, транспортът и разходите за служителите също се вдигат. “Никога не съм виждал такава инфлация”, казва Фауст.

Тази пивоварна, подобно на други в страната, е успявала да защити клиентите от по-високи разходи благодарение на дългосрочни договори за доставка. Двойно по-високата цена на малца, която наскоро е договорил, е за доставките следващата година, а двугодишният му енергиен договор означава, че цените на електричеството няма да се вдигнат преди 2024 г.

Въпреки това, освен ако разходите не намалеят бързо през следващите месеци, по-високите цени за любителите на бира в страната явно ще са неизбежни.

В еврозоната производителите са под натиск заради растящите разходи - производствените цени са се повишили до исторически връх от 37,2% за годината до април.

Внезапното вдигане на разходите е поредният шок за пивоварните в Германия. Само няколко страни пият повече бира от 83,8-те литра, който всеки германец е консумирал миналата година. Но потребителите все повече обръщат внимание на здравето си, избират други напитки, а така консумацията спада стабилно от 70-те години, когато всеки германец е пиел по 150 литра бира годишно.

Нарастващите разходи са били последната капка за някои компании, например 558-годишната пивоварна Frankenwalder в Североизточна Бавария подаде документи за несъстоятелност тази година, след като много местни бирени фестивали бяха спрени за две години заради пандемията.

Засега средният любител на бирата в Германия едва ли ще усети увеличението в цените, които са се повишили едва с 2,9% през годината до април. Това е доста под по-широката потребителска инфлация от 8,7%. Това обаче вероятно скоро ще се промени предвид обстоятелствата.

Този месец Фауст е повишил цената на бирите си с 10 цента на литър, което се равнява на 6,5-процентно увеличение. Така цената на каса с 20 бутилки на най-добре продаваната му марка стига 16,49 евро. “Но това бе решено миналия октомври, много преди Украйна, и дори не се доближава до компенсиране на по-високите разходи”, казва Фауст.

Според Асоциацията на пивоварите Berlin Brandenburg - регионална търговска група - цените за любителите може да се повишат с до 30% тази година. Radeberger - най-голямата пивоварна в Германия, базирана във Франкфурт, казва, че също е обезпокоена за “нарастващата липса на суровини и допълнителните ценови увеличения в резултат на това”.

Оливер Ракау, главен икономист за Германия в Oxford Economics, казва, че това, което е започнало най-вече като ценови шок при петрола и газ, се разширява, предизвиквайки инфлация при много други продукти и услуги. “Няма как да се отрече, че по-високите цени на енергоизточниците и суровините ще предизвикат поскъпване при други продукти, например храни и напитки, и това може да доведе до по-високи цени в ресторантите, а това пък ще ускори инфлацията при услугите”, казва той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички